Nyitva

Program időpontja: 
2018. október 18. - 2018. november 18.

Program időpontja: 2018. október 18-tól a mozikban

Október 18-tól látható a hazai mozikban Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje, a Nyitva – főszerepben Kovács Lehellel és Radnay Csillával –, amiben sorra dőlnek le a szexualitást övező tabuk.

A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve.

A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.

A film érdekessége az a rendezői koncepció, hogy a további szerepeket játszó Jordán Adél, Péterfy Bori, Ötvös András, Lénárdt Laura és Brasch Bence mellett, a pörgő ritmusú, szókimondó romantikus vígjáték legkisebb szerepeiben is igazán nagy nevekkel találkozhat a néző.

„Az volt a koncepció, hogy a legkisebb szerepekben is nagyon jó színészeket szerettem volna látni, mert abban hiszek, hogy egy igazán erős színész rengeteget tesz hozzá még az egyszavas szerephez is.  Ettől sokkal jobb lehet az adott jelenet, és ezáltal a film” – mondja Nagypál Orsi, aki minden szereplővel átbeszélte a figurákat. „Kitaláltuk a hátterüket, kik ők, honnan jönnek épp, mi a saját storyjuk – még akkor is, ha aztán csak egy szót mondtak a jelenetben, mint például Herczeg Adri és Pálos Hanna esetében. De így tudtunk komplex figurákat mutatni.”

Volt olyan jelenet, ahol még a statiszták közé is színészeket „építettek be”, mert fontos volt a tömeg reakciója. Instruálni, reakciót várni pedig csak színészektől lehet. Arra is volt példa, hogy egy-egy jelenet szövegét Orsi a színészekkel közösen találta ki – például ilyen volt Tenki Réka és Bartsch Kata beszélgetése a szoptatásról. „Mindketten fiatal anyák, rengeteg tapasztalatuk és mondanivalójuk volt a témában, ezért is kértem fel pont őket pont erre a jelenetre. Megkértem, hogy improvizáljanak ebben a témakörben. Csak annyit adtam meg, hogy az egyikük legyen bezzeganyuka, aki elítéli a tápszert, a másikuk pedig próbáljon védekezni.  Lepróbáltuk párszor a jelenetet, ők impróztak, aztán ezt fixáltuk. Szeretek így dolgozni, szeretem az érzékeny, intelligens színészeket.”

Mucsi Zoltán sem maradhatott ki a filmből, és nem csak azért, mert a Tóth János sorozat forgatása kapcsán kialakult közöttük egy igazán jó kapcsolat „Még jóval a Nyitva forgatása előtt mesélte nekem, hogy ő mennyire bírja azokat a filmeket, ahol néha felbukkan egy-egy nagy színész a jelenet hátterében, aztán még szövege sincs, és hogy ő szívesen csinálna ilyet. Erre én azt mondtam, hogy ha ez a legfőbb szerepálma, akkor ezt én szívesen teljesítem! Nevettünk ezen, aztán jött a filmem forgatása… Szerettem volna pár színészt vegyíteni a buszjelenetben a statiszták közé, viszont szöveget nem akartam adni senkinek – ők csak figyelnek és reagálnak – itt adta magát az alkalom…” Ebben a jelenetben lesz látható Lovas Rozi is, akivel Orsi a Csak színház és más semmi című sorozatban dolgozott együtt. Gyakorlatilag emiatt jött szívesen egy ilyen szöveg nélküli szerepre.

Más volt a helyzet Ónodi Eszterrel, akivel eddig a rendező „csak” castingokon dolgozott együtt, a közös forgatás valamiért sosem jött össze, amit mindketten sajnáltak. „Amikor felhívtam, hogy filmet forgatok, és lenne egy passzoló szerep, de csak egy jelenet az egész, akkor azonnal igent mondott, így legalább kipróbálhattuk egymást élesben. Őt volt a legnehezebb egyeztetni, egyszerre forgatott két sorozatot és egy nagyfilmet abban a hónapban, de még arra is hajlandó volt, hogy a pihenőidejében dolgozzunk vele. Konkrétan az egyik produkció helyszínéről hoztuk el, majd három óra múlva vittük is tovább a másik produkcióba. Ezalatt a három óra alatt vettük fel vele a jelenetet a negyven fokos hőségben. Iszonyat profi volt, semmi jelét nem mutatta fáradtságnak, vérbeli filmszínésznő.”

 „Szintén elképesztő profi volt Petrik Andi” – meséli Orsi. A színésznőt csak egy kétmondatos szerepre kérte fel, ráadásul végül éjfél helyett hajnali ötkor került sor az ő jelenetére. – „Zokszó nélkül várt, hogy aztán bezsúfolódjunk egy irtó pici, telefüstölt szobába a holtfáradt stábbal és nagyjából fél óra alatt felvegyük az ő két mondatát. Ilyen helyzetben is maximálisan koncentráltan és tűpontosan dolgozik, imádtam.”

A legtöbb színészt az esküvős napon „használták” el. Négy esküvőt forgattak le egy nap alatt. „Aznap háromóránként jöttek a párok – amíg az egyik esküvő leforgott, addig sminkelték, öltöztették a következő párt”. Radnay Csilla meséli mindig, hogy hogy kapkodta a fejét aznap, hiszen páróránként jöttek a jobbnál jobb színészek „igen”-t mondani: Elek Feri és Takács Nóra Dia, Molnár Guszti és Fodor Ancsa, Adorjáni Bálint és Bánovits Vivi. Mindegyikükkel kitaláltuk a karakterek, a párok háttértörténetét, a dinamikájukat, nagyon élveztük. Felkészülten, ötletekkel érkeztek mind, ez nagyon kellett ahhoz, hogy tudjuk tartani a feszes tempót, közben mégis finom részletekkel gazdagított alakítások szülessenek. Ezt csak kiváló színészekkel lehet megcsinálni.”

A filmet íróként és rendezőként Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) jegyzi. Operatőr Herbai Máté, vágó Mezei Áron, zeneszerző Moldvai Márk, producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A film gyártója a Megafilm. 

(X / Fotók: Piti Marcell / Megafilm)