Salome operabemutatóval készül a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadára

Rost Andrea
Program időpontja: 
2018. június 22. - 2018. június 24.

Program időpontja: 2018. június 22. és június 24.

2018. június 22-én, pénteken és június 24-én, vasárnap, Strauss vérfagyasztó zenedrámáját, a Salomét mutatják be a 80 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Magyar Állami Operaházzal együttműködve.

A legnagyobb kihívásokat támasztó énekesi és színészi feladatok körébe tartozó Salome címszerepében Rost Andrea pályája során először lép fel. A világszerte ismert szoprán énekesnő a 2016-ban bemutatott Otello című operában nyújtott varázslatos Desdemona-alakítása után tér vissza a szigeti színpadra, de az előző évad A trubadúr című nagysikerű operabemutatójának Azucenája, a neves mezzoszoprán, Komlósi Ildikó is újra látható, ezúttal Heródiás szerepében. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Nehéz és bonyolult szerepet kell megformálnia annak, aki Salome bőrébe bújik, és ahogy Wilde nyomán Strauss megálmodta, ékkövekkel borított csupasz testtel lejti el a híres hétfátyoltáncot a zavart és elragadtatott Heródes előtt, miközben persze még énekel is. Mindez azért is problematikus, mert a bibliai történet szerint Salome még csak 16 éves, de sejthető, hogy ezt a szerepet csak a legképzettebb és legtapasztaltabb szopránok képesek elénekelni, valamint az is erősen kérdéses, hogy ez a tánc hozzá tartozik-e az operaénekes feladatköréhez. Az erotikus kisugárzású Anna Moffo volt az első operaénekesnő, aki levetkőzött a kamerák előtt az Una storia amores című film felvételén 1969-ben. A Salomét megformáló nagyságok sorában olyanokat találunk, mint Montserrat Caballé, Birgit Nilson, Hildegard Behrens, Francesca Patané vagy, Sass Szilvia.

A Salomét illető értelmezési viták nyilván tovább folynak majd, de az biztosan nem kérdés, hogy Wilde és Strauss nem csupán feszegetni kívánták a határokat, művészetüknek és identitásuknak része volt, hogy át is lépjék azokat. A hátborzongató Salome-történet feldolgozásaival mindez kétségkívül sikerült is, azonban a darab minden egyes új előadásában új formára talál. Kíváncsian várjuk ezek után, hogy Anger Ferenc rendezésében miként jelenik meg a démoni nő, akit ezúttal a nemzetközi színtéren is egyik legismertebb magyar szoprán, Rost Andrea jelenít meg a darabnak a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadának keretein belül megvalósuló legújabb bemutatóján. A híres operaénekesnő pályája során először bújik a nagy kihívást jelentő szerepbe.

Az ígéretes Salome-premier két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek már kaphatók a Szabad Tér Színház honlapján, valamint a jegyirodákban. Érdemes a héten gyakran figyelni a www.szabadter.hu honlapot, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook-oldalát, ugyanis ott adnak hírt a különleges akció pontos időpontjáról, melynek során 50 százalék kedvezménnyel szerezhetik meg jegyeiket az érdeklődők.

(X)

Komlósi Ildikó