A Páskom Cottages Lajoskomáromban

A Stílusos vidéki szállodák egyik újabb tagja, a Páskom Cottages szó szerint zöld mezős beruházás. Egy korábbi szántó területén, egy lucernanaföldön helyezkedik el egy olyan falu szélén, ami fantasztikusan rendben tartott, nagyon szépen fejlődő, és kiemelkedik a környező települések közül.

Egy ilyen mikrokörnyezet- ben sikerült az alapítónak, Mosberger Mihálynak a vendéggel megtaláltatni azt az érzést, ami után azt mondja: „jó, hogy itt voltam, és örömmel jövök vissza máskor is”. Pedig nem volt könnyű az indulás,  bár addig is vendéglátással foglalkozott a településen. Húsz éve működtette az Eresz éttermet, ami anno több sikert is elért: az ország 25 legjobb éterme között tartották számon, és magas színvonalat képviselt. A gazdasági válság idején azonban sok minden megváltozott a vendéglátásban, eltűnt egy fizetőképes vendégkör. Ekkor alapította a Mosberger pincét és éttermet, ami továbblépés volt – egy természetközeli helyen. És mivel nehéz volt egy pinceétterembe beültetni a vendégeket, szállással kombinálva megcsinálta azt a fajta gasztronómiát, ami már teljes egészében működőképes.

Szántóföldből paradicsom

A tulajdonos szerint, ha valaki azzal utazna el valahová kéthárom napra az országban, hogy olyan csendes és nyugodt helyet keres, ami gasztronómiailag is vonzó, akkor abszolút nincsenek hátrányban abból a szempontból, hogy Lajoskomárom hol fekszik. Budapesttől egy órányi autóútra, az M7-es autópályától körülbelül 20 percre, Siófoktól 25 kilométerre délre Fejér megyében. A vendégek 40-50 százaléka a fővárosból érkezik, de szinte minden nagyvárosból jönnek, és sok a vendég falvakból is.

Mint vendégház, a Páskom Cottage sok mindenben különbözik a többitől. A kertbe és a parkba is sok energiát fektettek, több tízezer növényt ültettek el. Így lett az egykori szántóföldből egy igazi kis paradicsom a maga tavával és egy medencével, illetve angliai minőségnek megfelelő gyepszőnyeggel.

Nem falusi ízvilág

A Páskomban fontosnak tartják megfogalmazni, mit képviselnek, és ez sikerült is nekik. Különleges a szobák kialakítása, egyediek a burkolatok, kézzel készült sok dolog, látható hogy nem szállodakonfekcióról van szó. Minden szoba más és más, látszik, hogy nagyon sok munka van benne, ez is adja a hely különlegességét.

Abban a szálláskategóriában, amit képviselnek, a tulajdonos jelenléte és törődése nélkülözhetetlen, és ez tetten is érhető. Nagyon kevés, ilyen méretű szálláshely van az országban, ami á la carte étteremmel működik. Bárki leülhet a vendégházban akár egy téli hétköznap is, és étlapról választhat. A Páskom Cottage eltávolodott a falusi étterem ízvilágától és vállalta, hogy itt mindig 18 féle étel található a kínálatban, amelyek csak a szezonalitás okán változnak. Így egyfajta magasabb szintű gasztronómiát nyújtanak a vendégeknek. Boresteket és gourmet-esteket is szerveznek, együtt dolgoznak a stílusos vidéki éttermiség egyik alapító emberével, Ruprecht Lászlóval is.

Első a felnőttek nyugalma

A 25-28 szállóvendégnek öt lakrész (Kékfrankos, Rizling, Zweigelt, Zenit, Ecce Home) és öt kétágyas szoba (Zsálya, Levendula, Sáfrány, Rozmaring, Otti) nyújt kényelmes szállást. A 40 férőhelyes étterem és a 16 fős tárgyalóterem kiválóan alkalmas  kisebb rendezvényekre, meghitt esküvők és családi események lebonyolítására is.

Üzleti filozófiájuk és adottságaik okán a vendégház felnőttbarát hely, ahol elsődleges a csend és a nyugalom garantálása a felnőtt vendégeknek. A pihenésüket szolgálja az egyhektáros park, a dísztó és az úszómedence, valamint a különleges wellness-szolgáltatásokat nyújtó szaunaház is.

A tulajdonos így összegez:

„A hely a hagyomány és modernitás ötvözése, a lajoskomáromi szőlőhegyhez, természethez, a faluhoz való ragaszkodás eredménye, mely gasztronómiai érdekességekkel párosul. Ez a nyugalmat és békességet árasztó hely feltöltődést jelent a mai rohanó világban.”

(X)