Borünnep és Csípős Fesztivál Nagymaroson

Augusztus 18-19. között az ingyenes Szent István Napi Borünnepre, míg augusztus 25-én Csípős Fesztivállal várják az érdeklődőket Nagymaroson.

Negyedik alkalommal rendezik meg Nagymaroson a Szent István Napi Borünnepet, a Fő tér alsó részén, a Béla király sétányon. A Duna partján épül fel majd fel a Borutca, ahol az idei díszvendég a Mátrai borvidék lesz: 12 borvidék több mint 20 pincészete várja az idelátogatókat mindössze 50 kilométerre Budapesttől. A rendezvény kutyabarát és díjmentesen látogatható.

A kétnapos rendezvényen színpadra lép Bikini együttes és Tóth Andi, akit az X-Faktorban ismerte meg az ország.

A Nyugati pályaudvarról óránként induló vonatokkal kényelmesen eljuthatnak a városba. Augusztus 18-án 10 órakor nyit meg a Borutca, ami 24 óráig tart nyitva, 19-én 14-24 óra között kóstolhatják a kiváló borokat. A rendezvény hivatalos kóstoló poharát a Nagymarosi Borbarátok Körének standján vásárolhatják meg, illetve itt válthatják azt vissza.

Látogatóink szavazhatnak, hogy melyik bor nyerje el vörös, illetve fehér bor kategóriában a "Rendezvény bora"címet. Mindkét nap színes programok (térzene, táncbemutatók, blues, utcabál) szórakoztatják az idelátogatókat. Szombaton egész délelőtt a termelői piacon válogathatnak a helyi termékek közül, délután 15 órakor Vinkó József mesél a fröccs történetéről és dedikálja könyveit. Ezt követően 16.30-kor indul az egyórás borkóstolóval egybekötött hajókirándulás, melyen a Dominium és Szőke Mátyás pincészetek boraival lehet ismerkedni (jelentkezésről és jegyvásárlásról információ a facebook oldalon). Augusztus 18-án, 20 órakor a Bikini együttes lép fel. Másnap, augusztus 19-én egész délután zajlanak a programok a kis és nagyszínpadon egyaránt. Este az X-faktor győztes Tóth Andrea lép fel, amelyet a hagyományos lampionos felvonulás és tűzijáték követ.

Résztvevő pincészetek: Mátrai Borvidékről többek között  Szőke Mátyás és fia, Babiczki, Molnár és Fiai, Dominium, Gobri, Nyilas, Dubicz, Csernyik pincészetek és Abasári Bormanufaktúra borait kóstolhatják, Borháló Vác (Molnár Pincészet Mór, Pfneiszl Pincészet Sopron+1 meglepetés), Csányi Pincészet (Villány), Katona Borház (Balatonboglár), Koch Borászat (Hajós-Bajai Borvidék), Laposa Borbirtok (Badacsony), Mokos Pincészet (Villány), Monavin (Áts Károly Tokaj, Balla Géza Erdély), Palkó Borok (Abaújszántó/Tokaj) Sárosdi Pincészet (Szekszárd), Tóth András (Dunabogdány) Heininger Pincészet (Nagymaros), Varsányi Pincészet (Eger), VinArt (Villány).

A rendezvény fővédnöke Rétvári Bence országgyűlési képviselő, EMMI államtitkára.

A rendezvény támogatói: MAHART, DMRV Zrt., Centrál Takarék, Újház Centrum, Mátrai Borászok Egyesülete, BIYO Product, Vince Magazin, Nagymarosi Borbarátok Egyesülete.

Szervezők: Nagymaros Város Önkormányzata és Nagymarosi Borbarátok Egyesülete.

A Borünnepet követően, augusztus 25-én pedig ismét a csípős paprikáé lesz a főszerep Nagymaroson, a VI. Nagymarosi Csípős Fesztiválon. A program idén is a méltán híres nagymarosi termelői piacra épül, de kibővített helyszínen és hosszabb időtartamban, egészen estig fog tartani.

Bővebb információ a rendezvényről: https://gabkochilli.blog.hu/2018/08/06/vi_nagymarosi_csipos_fesztival_2018_08_25_nagymaros_fo_ter_396

(X)