Budapesti Nyári Fesztivál: száz program két helyszínen

Egy kis ízelítőt kaphattak az idei Budapesti Nyári Fesztivál programjából a napokban az újságírók, amiről Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója és az eseményen megjelent színészek gondoskodtak.
 
Nagy-Kálózy Eszter kezdte a sort, Arany János A tölgyek alatt című őszikéjét szavalta el, mivel a kétszáz éve született, és a Margitszigethez érzelmi szálakkal kötődő költő tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve Arany-sétákat szervez a Nyári Fesztivál a margitszigeti művészek promenádján. A színésznő egyébként a tavaly is nagy sikert aratott, és idén ismét műsorra tűzött Így szerettek ők című produkció egyik résztvevője is, többek között az azonos című könyv szerzőjével, Nyáry Krisztiánnal együtt, aki szintén részt vett az eseményen.
 
Két karmester ült a karéjban, egyikük Hamar Zsolt, aki a Nemzeti Filharmonikusok élén vezényli a június 9-i margitszigeti nyitókoncertet, amelyet a reformáció ötszázadik évfordulójának szentelnek. Egyebek mellett Mendelssohn V., Reformáció szimfóniája is felcsendül, a szólista pedig az amerikai hegedűvirtuóz Hilary Hahn lesz. A másik karnagy, Halász Péter, aki az Operagála világsztárokkal sorozat idei premierjét vezényli. Ailyn Pérez amerikai szoprán, Gabriele Vivani olasz bariton és Ramé Lahaj koszovói tenor fogja kedvenc repertoárdarabjaival, illetve duetteket és tercettekkel megörvendeztetni a közönséget.
 
Műfajváltásként Sándor Péter a Sztárcsinálókból énekelt egy dalt. A művész nemcsak az ókorban játszódó első magyar rockoperában fogja Nérót alakítani a Városmajorban, hanem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az idei szezonban is műsorra tűzött sikerdarabban, az Evitában is színre lép, Che szerepében.
 
Talán túlsúlyba került idén a zene, de próza is bőven lesz a műsorban – jelezte Bán Teodóra. A Városmajori Szabadtéri Színpad immár hagyományos Színházi Szemléjén most is vidéki és határon túli – ezúttal csíkszeredai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szabadkai és szombathelyi – társulatok legfrissebb előadásai versengenek a nézők kegyeiért és szavazataiért.
 
A musical műfajt George Gershwin és Cole Porter művei nélkül bajosan lehet értelmezni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés-színész osztályának tagjai a két amerikai zeneszerző műveiből összeállított George & Cole című zenés színházi show egy részletét adták elő. Amint a Novák Eszterrel közösen vitt osztályát Selmeczi György jellemezte: hosszú pályafutása alatt precedens nélküli és minden várakozását felülmúlja a tizenhét színészjelölt magas színvonalú teljesítménye.
Gershwin zenéje a Porgy és Bess című jazz-opera margitszigeti koncert-show jellegű világpremierjén is felcsendül, méghozzá híres, az Egyesült Államokból érkező afroamerikai énekesek tolmácsolásában.
 
Komolyabb vizekre evezve: Verdi A trubadúr című művét Dinara Alieva, Riccardo Massi, Komlósi Ildikó és Kálmándy Mihály szereplésével tűzik műsorra, ezúttal utoljára a hagyományos Vámos László-féle rendezésben. Vendégszereplésre érkezik a Béjart Ballet Lausanne, névadójuk, a XX. század emblematikus táncművésze Balett az életért című koreográfiájával.
 
De a Doktor Zsivágó című musical – ebből a Larát játszó Kisfaludy Zsófia előadásában hallhattunk részletet –, valamint a Hot Sardines, a Soweto Gospel Choir és a ghanai származású soul-énekesnő, Y’Akoto estje is szerepel egyebek mellett a margitszigeti programban. Egy estére „kertmozivá” is átalakul a legendás játszóhely, amikor ismert filmslágerek csendülnek fel. Ezekhez Szabó Ádám harmonikás ébresztett kedvet a sajtótájékoztatón.
 
Végezetül a Kék Duna keringő csendült fel a televíziós komolyzenei tehetségkutató felfedezettje, Szüts Apor fergeteges előadásában, jelezve, hogy a szabadtéri évad zárásaként a fesztivál a Virtuózok fellépésével köszönti augusztus 20-át. Stílszerű volt a produkció azért is, mert az eseménynek a Rákóczi rendezvényhajó szolgált helyszínül. Ezzel is igyekeznek felhívni a közönség figyelmét arra, hogy a margitszigeti színházi eseményekre legcélszerűbb a MAHART színházi és menetrend szerinti hajójáratával érkezni, amely a BKK sűrített, az előadások időpontjához igazított különjárataival együtt egész nyáron át zavartalanul üzemel.
 
Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu
 

(X)