Januári filmes hírek

Cooper az új rekorder

A Golden Globe-díj átadásának egyik szenzációja az volt, hogy Bradley Cooper Irina Shayk társasában jelent meg. A pár Hollywood legbujkálóbbjai közé tartozik, nagyon ritkán jelennek meg nyilvános eseményen kettesben, és egyéves lányukat, Leát is rejtegetik a kíváncsi világ elől.
Úgy tűnik, a Csillag születik (A Star is Born) rendező-főszereplője és Clint Eastwood új filmje, A csempész (The Mule) egyik főszereplője az éppen most beinduló fesztiválszezonban igen sokszor lesz kénytelen szmokingot húzni. Az már szinte biztosnak látszik, hogy Cooper az Oscar-gálán elénekli Lady Gagá-val a Csillag születik leghíresebb betétdalát, a Shallow-t, az viszont máris tény, hogy a brit Oscaron, a BAFTÁ-n rekordot döntött: a filmjét nyolc díjra jelölték, és ebből öt közvetlenül Bradley Cooper nevéhez kötődik. A díj 72 éves története során nem fordult még elő ilyen: Coopert producerként (legjobb filmért), főszereplőként, rendezőként, forgatókönyvíróként és zeneszerzőként is a legjobbak közé szavazták. Az egy alkalommal legtöbb jelölést szerző rekordját eddig George Clooney tartotta: őt 2005-ben négy kategóriában jelölték (de azt két filmért). 

A BÚÉK 200 000-je

Goda Krisztina új vígjátékát, a BÚÉK című filmet már több mint 200 000-en nézték meg hazánkban.
Múlt vasárnap az egyik esti előadás végén különleges meglepetésben volt része az Allée nagy (és zsúfolásig tele) mozitermében szórakozóknak. Amikor a BÚÉK vetítése után felgyulladtak a fények, a film összes olyan főszereplője ott volt, akinek ezt színházi elfoglaltságai megengedték: Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Szávai Viktória és Mészáros Béla mellett a film büszke rendezője, Goda Krisztina valamint két producere, Geszti Péter és Zákonyi S. Tamás is megjelent, hogy pezsgővel kínálják a nézőket, és közös koccintással ünnepeljék a magyar film esetében ritka sikert.
A 200 000 néző persze még nem a végeredmény: a játékból totális őszinteséggel kísérletező, és emiatt végül durva hazugságokba keveredő szilveszterező baráti társaság történetét az egész országban játsszák a mozik, és még mindig nagyon sokan akarják meg- vagy újranézni.

Egy kutya a veteránokért

Az Egy kutya hazatér (A Dog’s Way Home, január 10-től a mozikban) című családi film alkotói valószínűleg nagyon szeretik az állatokat, és ezért összefogtak az Egyesült Államok egyik legnagyobb állatvédő szervezetével, a Humane Society of the United States-szel. Az 1954 óta, önkéntes hozzájárulások segítségével működő civilek egyszerre küzdenek a gazdátlan kutyák meggyilkolása, a kozmetikai célú állatkísérletek, a lómészárszékek működése, a trófeáért folytatott vadászat és ehhez hasonló emberi bűnök ellen.
A filmbeli kutya, Bella számtalan kalandot él át a vadonban, de emberekkel is találkozik: többek között eljut egy olyan kórházba, ahol poszttraumás depresszióval küzdő veteránokat kezelnek – egyiküket Ashely Judd játssza. Ezen a történetszálon felbuzdulva a film alkotói és az állatbarátok együtt szervezik most, hogy amerikai veteránok menhelyi segítő kutyát kapjanak: így a volt katonák lelki betegségeit is sikerülhet kezelni, és a kutyusok is szerető gazdára találhatnak.
A program még csak most indult, de a szervezői már jó néhány sikerről beszámoltak. Úgy tűnik, egy kutya társasága sok lelki panaszon segít. És a veteránok most a négylábú új társ mellé még egy ajándékot kapnak: Washington környékén jó néhány premier előtti vetítést szerveztek számukra az Egy kutya hazatér-ből – és a különleges közönség különösen szerette a filmet.

Győzelem az útvesztőben

Az Aquaman egymilliárd dollár körüli összbevétele sem hangzik rosszul, de az új évnek van egy másik nagy nyertese: csak az kevésbé feltűnő. A Végtelen útvesztő (Escape Room, már a mozikban) a premierjét követő első hétvégén máris elérte a 200 százalék körüli sikert. A szabadulószobában játszódó, nagyon sok meglepetéssel szolgáló horrort ugyanis mindössze 9 millió dollárból forgatták le, és három nap alatt, minden előzetes jóslatot jócskán felülmúlva, több mint 18 millió dollár bevételt gyűjtött: Észak-Amerikában már bő kétmillióan látták! (Igaz, az Aquaman-t ezalatt 3,5 millióan, összesen már majd 30 millióan.)
Adam Robitel, a film rendezője, aki legutóbb az Insidious – Az utolsó kulcs sikerével mutatta meg, mire képes, örülhet. Az elemzők (pl. a filmschoolrejectsen) mind észrevették, hogy a Végtelen útvesztő-ben nagyjából épp az a potenciál van (és nagyjából éppen olyan sikeres), mint 15 évvel korábban az első Fűrész-ben. És bár a filmről nehéz anélkül írni, hogy ne spoilereződne el valami izgalmas fordulat, az biztos, hogy a történet alapját jelentő különleges és titokzatos cég, a Minos még sokszor visszatérhet újabb és újabb filmek kiindulópontjaként.

A film egy egész univerzumot alapoz meg – nyilatkozat a rendező. – A fejem tele van őrült ötletekkel egyenes folytatásokhoz és váratlan leágazásokhoz: úgy tűnik, a nézők szeretik, hogy nemcsak a kalandokra koncentráltunk, hanem izgalmas figurákat is teremtettünk, és szívesen folytatnám, amit elkezdtem.

Megérkezett az év legszexibb vígjátéka, a Kölcsönlakás plakátja!

Elindult a visszaszámlálás. Bő egy hónap múlva, február 14-én debütál a hazai mozikban Dobó Kata első rendezése, a Kölcsönlakás.

A Ray Cooney és John Chapman színdarab adaptációjának forgatása 2018. nyarán, 32 napon keresztül zajlott elsősorban a fóti Mafilm stúdióban, majd a Liszt Ferenc téren, illetve további tizenkettő más külső helyszínen. Az alkotók a rákövetkező fél évben folyamatosan dolgoztak a produkció képi-és hangi utómunkálatain, többek között a digitális trükkökön, továbbá kiemelt hangsúlyt fektettek a történethez passzoló zene elkészítésére. Ebből már a közönség is ízelítőt kapott, miután december végén bemutatták a Kölcsönlakás egyik betétdalát, az Everyday is Sunday-t Freddie előadásában.  Hamarosan ezt újabb zenei meglepetés követi, de azelőtt a héten debütált a film hivatalos plakátja, amin egytől – egyig látható az összes szereplő, akikért izgulhatunk, szoríthatunk és nevethetünk a sok szálon futó, váratlan fordulatokban bővelkedő romantikus komédiában.

A történet hősei, a férjeket alakító, Haumann Máté és Klem Viktor, a feleségeiket megformáló Balla Eszter és Martinovics Dorina, a sztár belsőépítészt játszó Szabó Simon, illetve az utána sóvárgó rajongó lányt életre keltő Kopek Janka, továbbá a gyerekkönyvekkel befutott, kutyabolond bestsellerírót eljátszó Oroszlán Szonja, és a  Kölcsönlakásba légyottra érkező Vénusz bőrébe bújó Kiss Ramóna, valamint a csábítónak álló jógaoktatót megszemélyesítő Fehér Tibor.

A forgalmas Kölcsönlakás Valentin napon nyílik ki országszerte a mozikban, és akkor lehull a lepel mindenről, mindenkiről.

(X)