Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban

Második alkalommal rendezik meg a BORmedence Kárpát-medencei borünnepet a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 27-én, 14-22 óra között.

A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt.

Idén is sétálókóstoló lesz, csaknem 50 kiállító közreműködésével – fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több mint 150 tétel kóstolható korlátlanul.

Idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit. Ez nem csak a borok terén, de muzsikaszóban (például SZARKA GYULA (Ghymes) Felvidék/Szent György-hegy), gasztronómiában is megnyilvánul majd.

A 2018-as díszvendégek:

- Külhon: BEREG-VIDÉK (Kárpátalja)

- Belhon: BADACSONY és SZENT GYÖRGY-HEGY (Balaton-felvidék).

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is. Száz éve született a híres egri bornemesítő, CSIZMAZIA DARAB JÓZSEF (1918-2013), akire az általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták (turán, néró, bianca, medina stb.) borait felvonultató külön kóstolóval emlékeznek.

A BORmedence BOREGYETEM – mesterkurzusok középpontjában szép szokás szerint hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

(1.) VULKANIKUS BADACSONY (a KÉKNYELŰ és társai) – Badacsony egyedi borszőlő fajtáinak bemutatója JOHN SZABO MS magyar származású kanadai Master Sommelier tolmácsolásában.

(2.) Mátyás király születésének és uralkodása kezdetének jubileumi évében bemutatjuk MÁTYÁS KIRÁLY kedvelt erdélyi borát, a FEKETE LEÁNYKÁT. A mesterkurzus a temesvári Rovinhud rendezvény szervezőcsapat közreműködésével kerül megrendezésre, amelyet SZAKÁCS-ORHA IMRE, erdélyi Master of Wine jelölt tart, terítéken erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételek.

A BORmedence programsorozat részeként pedig elkészül az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. 2018-ban olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban – egy jó ivású bor, elegáns hordóhasználattal.

Az BORmedence másnapján, október 28-án a borászok és szakmai meghívottak vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.

Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy
További információ: www.bormedence.hu  

(X)