Kultúra üde nyári hangszerelésben

Kultúra üde nyári hangszerelésben

Alsó-Ausztria nyári kulturális életét és kirándulási lehetőségeit idén is a sokszínűség és az élvezetes kikapcsolódás jellemzi.

Ha a városba beköszönt a nyár, akkor a kultúra kikívánkozik a szabadba. Alsó-Ausztria sok olyan érdekes rendezvénysorozattal készül az idei nyárra, amelyet nemcsak színpadon vagy zeneteremben mutatnak be, hanem különleges helyszíneken is: többek között gyönyörű műemlékeknél, virágzó kertekben, sőt cirkuszi porondon. Dr. Petra Bohuslav turisztikai tanácsos a kulturális rendezvények és az első osztályú kulináris élvezetek összekapcsolásában látja a nyári kultúrélet nagy előnyeit.

„Alsó-Ausztriában egyesül a kultúra élvezete a kulináris élvezetek kultúrájával. Az utóbbi években népszerűvé vált nyári rendezvénykínálat jó alkalom sok turista számára, hogy ellátogasson tartományunkba, megismerje nevezetességeinket, és egy rövid nyaralás során kiélvezze az itt kínálkozó lehetőségeket.”

Azok a vendégek, akik a kultúra mellett Alsó-Ausztria kulináris kínálatát is nagyra becsülik, nem fognak csalódni a helyi fogadók vagy a TOP Heurige vendéglők első osztályú kínálatában. Különleges ajánlatokkal várják vendégeiket a Genießerzimmer fogadósok. A kényeztető kínálatban szerepel a szobák magas színvonalú berendezése, a különleges reggeli service, és még sok apró figyelmesség. A Genießerzimmer-utalvánnyal lehetőség nyílik, hogy egy élményekben és élvezetekben gazdag nyaralást ajándékozzunk.

Színházfesztivál Alsó-Ausztriában

A nyári színpadok tradíciója egészen az 1800-as évek végéig vezethető vissza, amikor is a városi művész elit felfedezte Bécs környékét. Az 1970-es évek közepén újra feléledtek a nyári fesztiválok, a színpadokon egyre jobb előadások futottak, mígnem az előadásoknak helyet adó városok összefogásával létrejött az alsó-ausztriai színházfesztivál, amely az évi 200 ezres nézőközönségével a tartomány elsőszámú rendezvénysorozatává nőtte ki magát.

A 2012 június 6.-tól szeptember 8.-ig tartó fesztiválon 23 különböző helyen rendeznek magas színvonalú programokat, amelyek a szórakoztató komédiáktól (pl. Badeni színpad: „A milliomos gazda“),  a táncos musicaleken (Musical-nyár Amstetten: „Rémségek kicsiny boltja“), a komoly operákon (Klosterneuburgi opera: „Don Pasquale“) és operetteken (Langenloisi kastélyfesztivál: „Három a kislány“) keresztül egészen a klasszikus tragédiákig (Perchtoldsdorfi nyári játékok: „Macbeth”) terjedő választékot nyújtanak. A programok sikeréhez a színpadok változatossága is hozzájárul. Színtérré alakul a várrom („Rigoletto“ Gars/Kampban), a kastély („Ahogy tetszik“ Rosenburgban), a sziklaszirt (Sziklaszínpad Staatz: „Titanic – a musical“), a melki apátság kulisszái (Melki Nyári Játékok: „Johanna nőpápa“ és „Like A Virgin“), az öreg strandfürdő ( litschaui fürdőszínház: „Az emberiség végnapjai“) és az egykori légvédelmi bunker („Árulkodó szív“ a mödlingi légvédelmi tárna).

Grafeneggi zenei fesztivál

Az alsó-ausztriai grafeneggi zenei fesztivál pár év alatt Európa legönállóbb és legambiciózusabb rendezvényévé nőtte ki magát. Az eddig öt alkalommal megrendezett fesztiválon, a nézőknek valószínűleg nem csak a magas színvonalú zenei program nyerte el a tetszését. A sikerhez minden bizonnyal hozzájárult Grafenegg különleges környezete: a történelmi kastély, a színpad modern felépítése, a nagy kastélypark, valamint az első osztályú kulináris élvezetek, amit a környék legkiválóbb borkínálata egészít ki. Az idén augusztus 23. és szeptember 9. között zajló, immár hatodik zenei fesztivál művészeti vezetését a sztárzongorista, Rudolf Buchbinder jegyzi. Buchbinder nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően idén is sikerült a világ klasszisait és vezető zenekarait megnyerni annak érdekében, hogy minél színvonalasabb koncertekkel szórakoztassák a nagyérdeműt. A fesztivál fellépő művészei között van a Drezdai Nemzeti Zenekar, az Oslói Filharmonikusok, Champs-Elysées Orchestra, a londoni Filharmonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, a Cleveland Orchestra, a lipcsei Gewandhausorchester és a Londoni Szimfonikusok. A grafeneggi fesztiválon először lép fel Christian Thielemann, Philippe Herreweghe, Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Riccardo Chailly, valamint Michael Tilson Thomas. Thomas Hampson idén Wolfram Riegerrel közös dalestet ad Grafeneggben. A házigazda Rudolf Buchbinder a Bécsi Filharmonikus zenekar zenészeivel közösen kamarazenei estet tart.

2012-ben a skót zeneszerző és karmester James MacMillan kapta a Der Composer in Residence címet. www.grafenegg.com

Kerti nyár

Alsó-Ausztria számos csodálatos kertet és parkot is kínál vendégei számára – a paletta a rózsakertektől a gyümölcsfákkal és zöldségfélékkel teli, burjánzó, buja övezeteken, az angolkerteken és spirituális kolostor parkokon át egészen az családokat vonzó modern élménykertekig terjed. A parkok többsége speciális nyári kínálattal várja vendégeit.

A „Gartensommer Niederösterreich“ (Kerti nyarak Alsó-Ausztriában) elnevezésű rendezvénysorozat júniustól szeptember közepéig Alsó-Ausztria közel 49 különböző helyszínén hívja közönségét. A kertek pompáját, sokszínűségét és életörömét szakképzett vezetők és workshopok segítségével vagy sétákon, ünnepségeken, kiállításokon ismerhetjük meg. A „szedd magad” - mozgalomban a földeken különböző bogyós gyümölcsöket szedhetünk, vagy kóstolhatjuk a szőlőskertek nemes borait, mindent kipróbálhatunk, ami szem szájnak ingere. Piknikezhetünk a természetvédelem alatt álló fák árnyékában, vagy tölthetjük az időt a szívélyes vendégfogadókban.

Romantikából sincs hiány: a telihold éjszakáján, augusztus 2-án, számos Gartensommer-partner jobbnál jobb programmal és gasztronómiai élvezettel várja az egész családot. www.gartensommer.info

Heldenbergi lipicai gála

Immár harmadszor rendezik meg a szabad ég alatt a heldenbergi spanyol lovaglóiskola lipicai lovainak gálabemutatóját. A nemes lovak 2012. június 30-án mutatják be az alkalomra felállított open-air tribünön a klasszikus lovaglás magasiskoláját. Aki a show-n kívül is szeretne a lipicai lovakkal találkozni, az is jó helyen jár Heldenbergben. A schmidatali szőlőnegyedben újonnan kialakított lovarda a bécsi spanyol lovas iskola kiképzőhelye és a fiatal kancák nyári lakhelye. Itt lehetőség nyílik, hogy nyugodt körülmények között, és a szabadtéri kifutón is megnézhessük a lovakat. A történetek a lipicai lovakról, film- és video-előadások, valamint a világhírű lovakkal való fényképezkedési lehetőség felejthetetlen élménnyé teszi a „Heldenbergi lipicaiak” programsorozatot.

www.derheldenberg.at

Fotó: Musikfestival Grafenegg
©Peter Rigaud