A Lufthansa Csoport már októberben túlszárnyalta a tavalyi egész éves utasszámot

A Lufthansa Csoport légitársaságai idén eddig mintegy 111 millió utast szállítottak járataik fedélzetén, többet, mint a tavalyi év egészében. A kapacitáskihasználtság továbbra is rekordszinten (81,4 százalékon) áll az idei csaknem egymillió járatra vetítve.

2017 októberében mintegy 12,2 millióan utaztak a Lufthansa Csoport légitársaságaival – 16,7 százalékkal többen, mint az előző év azonos hónapjában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11,6 százalékkal, az árbevétel pedig 12,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél. 2016 októberéhez viszonyítva a kapacitás-kihasználtság szintén nőtt: 0,4 százalékponttal, 81,4 százalékra.

Az árfolyamhatással korrigált árképzési környezet az előző hat hónap trendjét folytatva októberben is kedvezően alakult.

A teherszállítási kapacitás 1 százlékkal, a teherszállítási kapacitás értékesítéséből származó, egy tonnakilométerre vetített árbevétel pedig 2,4 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Ennek eredményeképpen a teherszállítási kapacitás-kihasználtság 0,9 százalékponttal javult októberben.

Hálózati légitársaságok
A Lufthansa German Airlines, a SWISS és az Austrian Airlines hálózati légitársaságok 9 millió utast szállítottak októberben, 4,1 százalékkal többet, mint az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban. Az előző évvel összehasonlítva 1,6 százalékkl volt magasabb a rendelkezésre álló utaskilométerek száma októberben. Az értékesítési volumen 2,7 százalékkal, a kapacitás-kihasználtság pedig 0,8 százalékponttal 81,6 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban.

A Lufthansa German Airlines mintegy 6,1 millió utast szállított októberben – ami 4 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 0,9 százalékkal, az árbevétel pedig 2,3 százalékkal nőtt októberben. A kapacitás-kihasználtság az előző év szintjét 1,2 százalékponttal meghaladva, elérte a 81,7 százalékot.

Közvetlen (point-to-point) légitársaságok
A Lufthansa Csoport közvetlen légitársaságai – az Eurowings (azon belül a Germanwings) és a Brussels Airlines – mintegy 3,2 millió utast szállítottak októberben. Ezen belül 3 millióan vették igénybe a rövid távolságú, 213 ezren pedig a hosszú távolságú járatokat. Az utasszám 75,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tizedik hónap kapacitása 105,3 százalékkal haladta meg a 2016. októberi szintet, miközben az árbevétel 98,8 százalékkal, a kapacitás-kihasználtság pedig 2,7 százalékponttal, 80,6 százalékra emelkedett.

A rövid távolságú járatokon a közvetlen légitársaságok kapacitása 70,4 százalékkal, árbevétele pedig 70,8 százalékkal volt magasabb, mint 2016 októberében. Ennek eredményeként a kapacitáskihasználtság 0,2 százalékponttal 81,7 százalékra nőtt. A hosszú távolságú járatok kihasználtsága 14,6 százalékkal 78,2 százalékra csökkent ugyanebben a időszakban, miközben a kapacitás 291,9 százalékkal, az árbevétel pedig 230,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A közvetlen légitársaságok mintegy négyszer annyi utast szállítottak a hosszú távolságú járatokon októberben, mint egy évvel korábban.

(X)