Nyugalmazták az EVA Air ikonikus B747-es gépeit

Augusztus 21-én nyugdíjazták EVA Air légitársaság flottájába tartozó utolsó Boeing 747-400-as utasszállító gépet, amely típus Jumbo Jet néven vált a világ egyik legismertebb repülőgépévé.
 
Ez a géptípus alkotta csaknem 25 éven át az EVA Air hosszútávú flottájának gerincét. 
A légitársaság 1992-ben vette meg az első két B747-esét, amelyek első útja Los Angeles-be vezetett.
 
Külön érdekessége ennek a járatnak, hogy itt mutatkozott be – a világ légitársaságainak történetében először – az economy és business osztály melletti harmadik osztály, az Evergreen Deluxe Class, köznapi nyelven a prémium economy osztály. Ez az osztály nagyon gyorsan népszerű lett a szabadidős és üzleti utasok körében. A későbbiekben a többi légitársaság az EVA Air mintájára vezette be saját „harmadik” osztályát.
 
A gép búcsúztatóján sok-sok emlék elevenedett fel, hiszen az EVA Air B747-eseinek különleges utasai között olyan veszélyeztetett és védett állatok voltak,  mint például a kínai pandapár, a négy bűbájos ausztrál koala, vagy a Kína jelképének választott mandzsu daru madarak.
 
Az EVA Air flottájában a B747-es gépeket mára teljes egészében felváltották az ultramodern Boeing 777-es gépek, amelyből jelenleg 34 darabbal rendelkezik a légitársaság. Ezeknek a gépeknek a fedélzetén is megtalálható az immár klasszikussá vált három osztály: az Economy, az Elite és a Royal Laurel névre keresztelt business osztály.
 
A légitársaság tavaly ősszel ezt az új géptípust állította szolgálatba a Bécs – Bangkok – Taipei útvonalon, így az EVA Air Bécsből induló utasai minden eddiginél kényelmesebben utazhatnak. A járatok hetente négy alkalommal közlekednek (kedd, szerda, péntek, vasárnap), mégpedig esti órákban indulnak az osztrák fővárosból és másnap délelőtt érkeznek Bangkokba – ami a magyar utasoknak tökéletes menetrendet jelent thaiföldi utazásukhoz.
 
Az EVA Air légitársaság hazai képviseletét az AVIAREPS Kft. látja el.
 
(X)