Panyolai farsangolás

Február 10-én rendezik meg Panyola községben az V. Hagyományőrző farsangot.
 
A februári disznóvágással egybekötött Hagyományőrző farsang fontos eseménye a falunak. Az immáron ötödik alkalommal megszervezett rendezvény a helyi ifjúsági közösségek összefogását erősíti.
 
A településen élők küldetésüknek tekintik, hogy a nagyszülőktől örökölt hagyományokat, népszokásokat és megannyi értékes tapasztalatukat átadják a következő generációknak.
 
A tradíciók tisztelete és ápolása rendkívül erős az itt élő idősek körében. Példa erre Dr. Ujváry Zoltán professzor gyűjtése, amely a „Szamosháti fonó” jeleneteinek emlékét a mai napig őrzik. A helyi nyugdíjasklub minden évben megeleveníti az '50-60-as évek fonójeleneteit a saját maguk készített medve, gólya és kecske jelmezeikben. A farsangi jelmezes felvonulással a régi korokat idézik meg. Ilyenkor több száz maskarás járja az utcákat és betér egy-egy helyi portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba és táncoktatásba csöppenhet a látogató. A felvonulás végeztével a Közösségi Házban folytatódik a farsangi bál.
 
A rendezvény hagyományos falusi disznóvágással kezdődik, amelyen a településen lévő vendégek is részt vehetnek és a farsang ideje alatt az ízletes disznótoros ételekből kóstolhatnak. 
 
(X)