Üdvözlet Szent Margit szigetéről

A Budapesti Nyári Fesztivál 2017-es időszaki kiállítása a Margitszigeti Víztoronyban Jaksics György hagyatékából mutat be válogatást a Margitsziget történetéről, amelynek anyagát a gyűjtő Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című könyve alapján állították össze a szervezők. A vetített tárlatot szeptember végéig tekinthető meg, a gazdagon illusztrált kötet pedig a Szabad Tér Színház központi irodájában, illetve jegyirodájában vásárolható meg. A bevételt jótékony célra fordítják.
 
Jaksics György, aki kertészként lett rajongója a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeinek, néhány évvel ezelőtt saját kiadásban jelentette meg a Margitsziget történetét bemutató elegáns és tartalmas könyvét. Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című helytörténeti monográfia alapját a gyűjtő több mint ezer tételes dokumentumgyűjteménye képezte, szöveges anyagát pedig olyan kiváló szakemberek írták, gondozták és szerkesztették, mint Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész, Dr. Takács Ferenc, sporttörténész és Voloncs Gábor, bélyeggyűjtő, filatéliai szakértő.
 
A Margitszigeti Víztoronyban június elején megnyílt kiállítás, amelyet a nyári szezonban csaknem 6000 látogató tekintett meg, a Budapesten megrendezett vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a kötet fejezetei közül a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál. Bepillantást nyerhetünk többek között a Margit-gyógyfürdő, a Nagyszálló, a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus fürdő, a M.A.C. Sporttelep történetébe, a csónakázó és hajós egyletek, úszóházak, fürdők, sportegyletek életébe; felidézhetjük egykori, illetve még ma is működő épületek, kertek, sportpályák fénykorát, közösségi életét.
 
A könyvből minderről teljesebb képet kaphatunk, történeti összefoglalással és gazdagon illusztrált képi anyaggal, bemutatva a Margitsziget történetét, növényvilágát, közlekedését, vendéglátását, híres szórakozóhelyeit, szabadtéri színházát és rendezvényeit (pl. a népünnepélyeket, hadikiállításokat, vitézavatást) is, külön fejezetet szentelve a levelezőlapoknak és a hajdani posta működésének. 
 
A Szabad Tér Színház és Jaksics György családja a gyűjtő emlékére táblát is avatott és ginkgo fát ültetett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, emlékeztetve a látogatókat történelmi örökségünk szépségeire, valamint az értékőrzés és a hagyományok átörökítésének fontosságára. A helytörténeti albumot 6000 forintos áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek bevételét a család jótékonysági célra ajánlja fel, a beteg gyermekek támogatására.
 
A könyv megvásárolható vagy előjegyezhető: hétfőtől péntekig a Városmajori Szabadtéri Színpadnál található irodában (igazgatosag@szabadter.hu, 1/3755-922), vagy a Szabadtér Jegyirodában (jegyiroda@szabadter.hu, 1/301-0147).
 
 
(X)