Adventi vásár a forralt boron túl

Ahogy haladunk előre a decemberben, úgy csalogatnak bennünket egyre jobban a karácsonyi vásárok.  Az ikonikus budapesti forgatag mára az ünnepek védjegyévé vált. Ha a Bazilika előtti ünnepi pompában tündöklő térre gondolunk, szinte azonnal eszünkben jut a gőzölgő forralt bor melege és annak fűszeres illata. Azonban a klasszikus italon túl rengeteg kényeztetést és élményt szerezhetünk a decemberi fényekben úszó belváros közepén, ami a karácsonyra hangol minket.

Hazai kézművesek

Az elmúlt évtizedek során hazánkban kialakult kézműves kultúra nemzetközi viszonylatban is egyedülálló. Az itthoni keramikusok, tervezők, bőrdíszművesek kézi szerszámokkal készült ereklyéi egyre népszerűbbek, ezért mind gyakrabban jön velünk szembe egy-egy hagyományt és kreativitást tisztelő termék az utcán, a Bazilikánál található Adventi Ünnep pedig különösen széles kínálatban bővelkedik.

Karácsonyi korcsolyázás

Mi a manó? című, Will Ferrell főszereplésével készült karácsonyi komédia a világhírű, new yorki Rockefeller korcsolyapályát végleg összekötötte az adventtel és a romantikával. A Bazilika előtt található klasszikus téli sportlehetőséget nyújtó létesítmény a fiatalabb korosztályt célozza meg elsősorban, hiszen ingyenes a várja a gyermekeket 14 éves korig, ráadásul díjmentes korcsolyabérlésre is lehetőség nyílik, ezen felül hétvégente a kicsik korcsolyaoktatáson is részt vehetnek.

Folyékony gasztrokalandok

A karácsonyváró, testet és lelket melengető kortyok nélkül nincs ünnepi vásár. A Finlandia Hüttéje tökéletes választás ahhoz, hogy karácsonyi hangulatba kerüljön Az adventi készülődés ízei és illatai inspirálták a forró, gyümölcsös Finlandia alapú koktélokat, amelyek egészen biztos felmelegítik a vásár forgatagában kikapcsoló, de egyben ünnepi ízélményre vágyókat. (A Finlandia a mértékletes alkoholfogyasztás híve.)

Ünnepváró ínyencségek

Ínycsiklandozó italok nincsenek finom falatok nélkül. A kilátogatók a szezon ízeivel, mézes- és kürtőskaláccsal, csokoládékkal és bejglikkel, illetve klasszikus magyar slágerételekkel, például a lángossal, frissen sült kolbászokkal is találkozhatnak. Ráadásul a környezetvédelem jegyében a vásár kiállítói olyan evőeszközökkel és tányérokkal tálalnak, melyek 24 óra alatt lebomló anyagból készülnek.

Fényjáték

A közönségkedvenc és hatalmas sikernek örvendő 3D-hatású fényjáték a Bazilika homlokzatán, az épület impozáns méreteit és lenyűgöző építészeti szépségét kihasználva, színpompás karácsonyi elemeket mutat be. Budapest egyik legmeghatározóbb épülete minden nap sötétedéstől pompás fényárba borul, hogy a látogatók Közép-Európa egyik legnagyobb 3D-s fényjátékát tekinthessék meg.

(X)