Ahol évezredes kultúrák találkoznak

Magyarország dunántúli tájegységének közel húszezer lakosú, dinamikusan fejlődő fiatal városa Százhalombatta, mely közel 30 km-re délre fekszik Budapesttől. Százhalombatta a Dél-budai kistérség kiemelkedő települése, mely könnyen elérhető autóúton, autópályán, vasúton, tömegközlekedéssel, akár hajóval is.

Atáj kiváló földrajzi hely- zetét és varázslatos szép- ségét felismerve már az őskorban embercsoportok telepedtek le ezen a területen. A város története több tízezer éves múltra tekint vissza, bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban. A modern kisváros korábbi ipari jellegét maga mögött hagyva megújult arculatát mutatja vendégeinek. Százhalombatta neve a világ számos pontján ismert. A név hallatán azonban nem is gondolná a látogató, milyen titkokat rejt a múlt, és milyen sok élményt nyújt a jelen. A város különleges látnivalóival, számos csalogató multikulturális rendezvényével, szabadidős és sportprogramjaival várja az ide érkezőt!

Néhány különlegességet tárunk a kedves utazó elé, miért is ajánljuk mi, százhalombattaiak, hogy ellátogassanak városunkba, ahol mindig pezsgő kulturális és sportélet folyik.

Százhalombatta a történelmi város

A Duna partján fekvő bronzkori, vaskori földvár régi korok emlékét idézi, panorámája páratlan. Az Óvárosban található az európai hírű, Magyarországon is egyedülálló Régészeti Park. Itt találhatók a városnak nevet adó 2700 éves „százhalmok” - az előkelők sírkamráit rejtő vaskori temetkezési helyek. Az a hely, ahol bepillanthatnak, átélhetik az egykor élt emberek őskori mindennapjait. A város köz pontban található a római kori település nevét viselő „Matrica” Múzeum, ahol „Terek, emberek, évezredek” tárgyai vallanak életről, halálról.

Százhalombatta a virágos város

A Virágos Magyarországért versenyen elért eredmény szerint 2011-ben az ország legvirágzóbb városa, 2012-ben európai ezüst-érmes, számos virágos díj birtokosa.

Százhalombatta a fesztiválváros

A kultúra kedvelőit világhírű nemzetközi és hazai fesztiválok várják. 24 éve minden év augusztus 12-22. között rendezzük meg Európa egyik legnagyobb multikulturális 10 napos fesztiválját a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárt. Öt kontinens 25 országának táncosait látjuk vendégül és fogadjuk be otthonunkba. A nívódíjas, megújult Szent István tér ad otthont a rendezvénynek. A Battai Napok háromnapos rendezvényét az idén szeptember 8-10. között 24. alkalommal rendezzük meg, mely mára már a régió legnagyobb fesztiválja lett. A minden korosztályt kielégítő színes programkavalkád a térségből, illetve a fővárosból több tízezer látogatót vonz. A Barátság Kulturális Központban színházi előadások, koncertek, kiállítások várják a hozzánk érkezőket. A Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont konferenciáknak, expóknak, rendezvényeknek ad otthont.

Százhalombatta a Nemzeti Sportváros

A Csónakázó-tó szomszédságában lévő Városi Spotközpont kiváló lehetőséget biztosít a sportolásra és a szabadidő eltöltésére. Ajánljuk a fürdőzőknek Pest megye egyik legnagyobb strandját élményelemekkel és programokkal. A Városi Sportuszoda és a Szalay János nevével fémjelzett uszoda ad teret az egyéni és versenyúszásnak, hazai és nemzetközi versenyeknek. A kiválóságok relikviáit őrzi a Városi Sportuszodában található Városi Sportmúzeum és a városközpontban található Magyar Úszóhírességek Csarnoka. Százhalombatta igazi sportos város, tömegeket vonzanak az itt megrendezett hazai és nemzetközi világversenyek.

Számos látnivaló várja még a látogatókat

A városközpontban a mediterrán hangulatú Szent István főtér igazi közösségi és rendezvény helyszín. A megújult tér szökőkútjaival, szabadtéri alkotásaival, és a város szimbólumává vált Makovecz Imre organikus építészetét megjelenítő Szent István templommal különleges élményt nyújt az itt lakóknak és az ide látogatóknak. A Rubik kockát megjelenítő Rubik tér a város szívében igazi találkozási pont. Az Óváros szívében található a Szent László katolikus templom és barokk stílusban épült Óvárosi Szerb ortodox templom, mely egy kellemes óvárosi Duna-parti séta közben megtekinthető.

A város hangulatos éttermei, a Duna-parton lévő patinás étterem a Halászcsárda. és a városban található Harcsacsárda helyi gasztronómiai különlegességekkel várja a betérőt. Jó szívvel ajánlom a központban található háromcsillagos Hotel Training szállodánkat, mely kellemes itt tartózkodást biztosít a pihenésre wellnesszel és só barlanggal.

A belvárosi séta alkalmával érdemes betérni egy könnyű ebédre vagy italra az E-batta étterembe illetve Karma Cafe&Bar-ba.

A város sokszínű programjairól, látnivalóiról a város honlapján is tájékozódhatnak (www.szazhalombatta.hu).

Százhalombatta Város polgármestereként a százhalombattaiak nevében meghívom a GoUtazás magazin olvasóit a kultúrák városába, ahol a múlt és a jelen egy helyen található! A város vendégszeretetről maguk is meggyőződhetnek, ha eljön hozzánk. Legyenek a vendégeink!

20 éve barátságban Szováta testvérvárossal

A testvérvárosi kapcsolatokat a népek közötti közeledés fontos eszközének tartom, melynek fő célja, hogy a városok polgárai, valamint képviselői határokon átnyúló együttműködést alakítsanak ki több területen. Még fontosabb az együttműködés, ha a határon túli szórvány magyarságról van szó.

Százhalombattának a rendszerváltást megelőzően nem volt hivatalos testvérvárosa, bár számos nemzetközi kapcsolattal rendelkezett. Jelenleg három külföldi testvérvárosunk van: a lengyelországi Brzesko, az olaszországi Sanazzaro de’Burgondi és az erdélyi Szováta. 2016-ban együttműködést kötöttünk egy orosz partnertelepülés, Kalinyinyec városával.

Szováta Maros megye legjelentősebb, Románia egyik legfontosabb fürdőhelysége, számos lehetőséget nyújt az együttműködésre. Szovátával éppen 20 éve jött létre a testvérvárosi kapcsolata a városnak. Az 1980-as években a Százhalombattán letelepedett erdélyi magyarok a Barátság Művelődési Központ támogatásával szoros baráti, kulturális kapcsolatot tartottak fenn Szovátával. Ennek egyik eredményeként 1997. március 15-én írtuk alá a Testvérvárosi Együttműködést, erősítve az erdélyi és az anyaországi magyarság kapcsolattartását. A két település közti kölcsönös látogatások lehetővé tették a közös projektek megvalósítását, a gazdasági, politikai, szakmai, kulturális, sportkapcsolatok kialakítását és erősítését. Kölcsönösen részt veszünk egymás kiemelt eseményein, rendezvényein, erősítjük a turizmust, az iskolákkal, szervezetekkel, nyugdíjasokkal, civilekkel a kapcsolatot. Fontosnak tartom a testvérvárosaink történelmének megismerését. Bemutatkozunk kiállításokkal, kulturális programokkal is. Rendszeresen meghívást kap Szováta is a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválra, a Battai Napokra, melyre most is érkeznek. Rendszeresen részt veszünk mi is a Szovátai–tó születésnapi nagyszabású rendezvényen. A helyi médiumokon keresztül a város polgárai is tájékozódnak a látogatásoktól, eseményekről. Az elmúlt 20 év alatt szoros kapcsolat, barátság alakult ki a két város vezetői és polgárai között. Mindkét város gazdagodik ezzel az együttműködéssel, hiszen a jövő a kapcsolatépítésé, az egymás megismerése, az egymástól való tanulás, egymás segítése, hiszen a kultúránk, hagyományaink összekötnek minket. Százhalombatta nyitott város, tele új lehetőségekkel, megújulással, mely igaz a nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatokra is.

Vezér Mihály polgármester