Átadták az első Gourmet-díjat

Csaknem 23 500 látogatója volt az idei Gourmet Fesztiválnak a Millenáris Parkban. Ez többek között köszönhető annak is, hogy idén a Gourmet olyan nagy sztárokat hozott el, mint a világ legjobb séfnője, Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője.

A látogatók visszajelzései alapján kitűnő választásnak bizonyultak a szervezők részéről az idei alapanyagok: az eper és a mangalica. Érdemes is volt végigkóstolni a kínálatot: így például az epres, mangalicás mille-feuille-t, a mangalicanyelvet savanyított eperrel, vagy a mangalicaburgert eper-parmezán öntettel, a mangalicahájas tésztát epermousse-szal és sok más eper-mangalicás különlegességet.

A Millenáris, mint helyszín is szinte összenőtt a rendezvénnyel. Glázer Tamás ügyvezető igazgató elmondása szerint a Millenáris Parknak is nagy siker, hogy egy ilyen nemzetközileg ismert rendezvénynek adhatnak teret.

Ráadásul a Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét is. A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat. Sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíjat is átadtak.

A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat a Bánh Mi - (Funky pho) kapta, az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a Bori Mami Étterem érdemelte meg. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díjat a Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki, s szintén a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb kiállító díjat pedig az Anyukám mondta vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet szintén a szakmai zsűri értékelése alapján ítéltek oda. Ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket. A díjat a Rosenstein Vendéglő vehette át.

(X)