Életműdíjat kap Demjén Ferenc

Június 26-án, a Telekom VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján második alkalommal adják át a Petőfi Zenei Díjakat a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő szereplőinek. Az eseményen nyolc kategória legjobbjai mellett Demjén Ferenc életműdíjat vehet majd át. Ebből az alkalomból 15 hazai popsztár dolgozta fel a szerző 1972-es Jelszó: LOVE című himnuszát. A gálán a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Vad Fruttik, a Brains és a Punnany Massif mellett az Alle Farben és Fatboy Slim is fellép.

A Petőfi Zenei Díj grandiózus díjátadó showjának az idén 25. születésnapját ünneplő Telekom VOLT Fesztivál Nagyszínpada ad otthont június 26-án. A 120 perces programban különleges műsorszámok váltják egymást, hazai- és világsztárok részvételével.

Egyedi show-val érkezik a Brains, a Vad Fruttik, az Animal Cannibals-t, a Hősöket, Denizt és Sub Bass Monstert tömörítő RAP ALLSTARS formáció, a VOLT Fesztivál idei himnuszát itt mutatja be élőben a Punnany Massif, Charlie és Pásztor Anna közreműködésével. Érkezik a Tankcsapda, a napokban induló 4. Nagy-Szín-Pad! verseny idei győztese, valamint Benji, A Dal akusztik verseny első helyezettje. A Petőfi Zenei Díj egyik csúcspontjának ígérkezik a Mindenki című Oscar-díjas filmből megismert Bakáts téri ének-zene általános iskola kórusa és a Halott Pénz közös produkciója, amely csak ezen az estén lesz látható. Ugyancsak egyszeri és megismételhetetlen show-nak ígérkezik a VOLT Allstars + Zavodi feldolgozásában megszólaló Jelszó: LOVE, amelyben 15 hazai popsztár áll színpadra. A show nemzetközi sztárvendégeként Alle Farben egy élő programmal jelentkezik, a gála végén pedig Fatboy Slim ad kétórás koncertet.

Indul a szavazás!

A Petőfi Zenei Díj jelöléseinek alapját a Petőfi Rádió 2016. március 1. és 2017. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dala képezte. A 200 fős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia ebből a 150 dalból, illetve a dalok előadói közül választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét.

A jelöltekre június 20-ig a www.petofilive.hu oldalon szavazhat a közönség, és az Akadémia tagjai is újra voksolnak. A végeredményt e két kör szavazatainak összessége adja majd. Nyolc kategóriában vehetik át a Petőfi Zenei Díj szobrát az első helyezettek: az év dala, az év zenekara, az év férfi- és női előadója, az év videoklipje, az év koncertje, az év DJ-je és az év felfedezettje részesül a rangos elismerésben.

A szervezők fontosnak tartják, hogy az eredmény az utolsó pillanatig titokban maradjon, ezért a borítékok kibontásáig azt kizárólag a szavazást felügyelő közjegyző tudhatja majd.

A Petőfi Zenei Díj szobor Verebélyi Diána képzőművész alkotása.

A Petőfi Zenei Díj év zenekara kategóriájának győztese ráadásul egy olyan tárggyal gazdagíthatja a próbatermét, amire nagyon sokan csak vágynak: a Soproni jóvoltából egy sörcsapot, valamint hozzá havonta egy 20 literes Soproni Klasszikus hordót kap ajándékba az elkövetkezendő 12 hónapra!

Demjén Ferenc életműdíjas

2016-ban Bereményi Géza kapta az I. Petőfi Zenei Díj életműdíját, amit idén a magyar popzene egyik legjelentősebb alakja, Demjén Ferenc vesz át Sopronban.

Ebből az alkalomból a 15 hazai popsztár közreműködésével létrejött VOLT Fesztivál Allstars különleges meglepetéssel tiszteleg a popikon előtt: a tehetséges, fiatal producer-dalszerző, Závodi Marcell feldolgozta Demjén Ferenc 1972-ben született szerzeményét, a Bergendy Zenekar Jelszó: LOVE című himnuszát. A dal 2017-es verziójában Deniz, Eckü, Járai Márk, Herrer Sári, Hien, Kama, Király Viktor, Mező Misi, Lábas Viki, Odett, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Szivák Zsolt és Szűcs Krisztián adja egymásnak a mikrofont. https://www.youtube.com/watch?v=RhftFIvMhjg

Demjén Ferenc a legfiatalabb generáció számára is igazi példakép, ezt jól mutatja az is, hogy a felkérésre mindenki azonnal igent mondott. A dal rögzítésekor minden résztvevőt arra kértek a szervezők, hogy egy emlékkönyvben üzenjenek a művésznek. Ezeket a sorokat június 26-án, a Petőfi Zenei Díj show keretében a Telekom VOLT Fesztiválon adják át Demjén Ferencnek.

A dalt a felsorolt művészek részvételével élőben egyetlen alkalommal, június 26-án, a Petőfi Zenei Díj showban, Sopronban láthatja a közönség, júniustól pedig a jubileumi Telekom VOLT Fesztivál CD-válogatásán is szerepel.

Érdekesség, hogy ezt a dalt pontosan 30 évvel ezelőtt, a népszerű Poptarisznya című műsor felkérésére az akkor legnagyobb popsztárok egyszer már előadták közösen.

 A PETŐFI ZENEI DÍJ 2017 JELÖLTJEI

AZ ÉV DALA

Bagossy Brothers Company - Harmonikás

Blahalouisiana - Túl távol, elég közel

Hiperkarma - Délibáb

Irie Maffia - Bajnok

Quimby - Forradalom

Wellhello - Sohavégetnemérős

AZ ÉV ZENEKARA

Blahalouisiana

Fran Palermo

Halott Pénz

Honeybeast

Margaret Island

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA

Lábas Viki

Pásztor Anna

Rúzsa Magdi

Sena

Tarján Zsófia

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA

Bérczesi Robi

Columbo

Kiss Tibi

Likó Marcell

Marsalkó Dávid

AZ ÉV VIDEOKLIPJE

30Y - Elsőre

Blahalouisiana - Deeper

Halott Pénz - Élnünk kellett volna

Quimby - Forradalom

The Biebers - Vár a holnap

AZ ÉV FELFEDEZETTJE

Bagossy Brothers Company

ByeAlex és a Slepp

Petruska

Soulwave

Szabó Benedek és a Galaxisok

AZ ÉV KONCERTJE

Anna and the Barbies (Lemezbemutató - Fővárosi Nagycirkusz, 2016.11.18.)

Fish! (Akvárium Klub, 2016.11.11.)

Halott Pénz (Budapest Park, 2016. 09. 02.)

Margaret Island (Akvárium Klub, 2016.12.23.)

Quimby (Micsodaország - Papp László Budapest Aréna, 2016. 11. 26.)

Vad Fruttik (Budapest Park, 2016. 09. 23.)

AZ ÉV DJ-JE

Andro

Hot X

Julia Carpenter

Jumodaddy

Lotfi Begi

Metzker Viki

(X)