Ez az ország teteje!

Gyöngyös, Mátrafüred, Sástó, Mátraháza, Kékestető: a Mátra és fővárosa gazdag kínálattal várja az utazókat.

Aszámos látnivaló egyike Gyöngyösön az Orczy- kastély, amelyben az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum található. Ajánljuk még a Ferences Műemlékkönyvtárat, a Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjteményét, valamint a városi könyvtár Hermann Lipót Kiállítását és a Huszár Lajos Éremtárat. A hangulatos belváros, a megújult, barokk Fő tér számos szabadtéri rendezvény helyszíne. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő. Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában a Gyöngyösi Állatkert, valamint az Orczy-kastély mellől induló Mátravasút, amelynek egyik vonala a Szalajka erdészházig fut. A másik Mátrafüredig, ahol meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

Aki a Mátra felé veszi az irányt, még Mátrafüred előtt találja a hívogató Farkasmályipincéket remek mátrai borokkal, vendégszerető házigazdákkal. Mátrafüredről kellemes sétákat tehetünk a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból a mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Kicsivel odébb, az Oxygen Adrenalin Parkban bátorságunkat tesztelhetjük nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban… Kirándulásainknak, túráinknak kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol a többi közt vezetett segway-, monsterroller- és mountaincarttúrákra jelentkezhetünk.

A Mátrában mintegy 600 kilométer jól karbantartott túra-útvonal van. A hegy számos jelvényszerző túramozgalom otthona teljesítménytúrák nagy választékával. A mátrai túrák végállomása pedig nem lehet más, mint az ország legmagasabb pontja, Kékestető, ahol minden évszak különleges élményt tud nyújtani azoknak, akik szeretnének kirándulni, felfrissülni, játszóterezni az egyedülálló magaslati klimatikus viszonyok között. Aki pedig még magasabbról szeretné a mátrai panorámát megtekinteni, mint 1014 méter, az megteheti ezt a tévétoronykilátóból, ahol garantáltan a legmagasabb szinten kávézhat is.

Gyöngyös és környéke szálláskínálatában könnyedén megtalálhatja bárki az igényeinek megfelelőt, legyen az négy- vagy háromcsillagos hotel wellnessszolgáltatásokkal, négycsillagos kemping, üdülőház, ecohostel, vendégház, diákhotel vagy barátságos magánszállás. Több mint 30 étterem és pizzéria, csaknem 25 cukrászda, fagyizó és kávézó áll a megéhezett vándorok rendelkezésére.

A Mátra-hegy levének ünnepe

Amátrai az ország 22 borvidéke közül a máso- dik legnagyobb. Könnyed, gyümölcsös zamatú borai miatt kedvelt. Azoknak, akik szeretnének megismerkedni ezekkel a kiváló italokkal, remek lehetőséget nyújtanak a május 25-26-27-én zajló Mátrai Bornapok. Amelyen nem csak a térség legkiválóbb borászaival és boraival, de neves zenei előadókkal is találkozhatnak. Mindezt a borvidék központi településén, Gyöngyös Fő terén, történelmi környezetben.

Budapestről mindössze bő félórás autózással közelíthető meg a város, ahol Orbán nap alkalmával minden évben három napon át ünneplik a kiváló borokat. A Mátrai Bornapok remek kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A Mátra szállodái pedig minden igényt kielégítő kiszolgálással várják a látogatókat.

A május végi fesztivál elsősorban a borokról szól, így az ország legnagyobb területű történelmi hegyi borvidékének legjobb borait kóstolhatjuk majd a gyöngyösi Fő téren. Péntek délutántól vasárnap késő estig zajlanak a programok a színpadon, fellép mások mellett az Irie Maffia, a Margaret Island, Fábián Juli & Zoohacker, de Ferenczy György és a Rackajam is zenél majd. A legfiatalabbak szórakoztatásáról gólyalábasok, bábszínházi előadások és interaktív meseelőadások gondoskodnak. Miközben a szabadtéri játékok mindenkit elvarázsolnak, a kézműves vásárnak köszönhetően tárgyi ajándékkal is hazatérhetnek a vendégek.

A Mátrai Bornapok rendezvénysorozatát a borversenyek teszik teljessé. Ezen a hétvégén zajlik Gyöngyös Város Borának kiválasztása, amit minden évben nagy érdeklődés övez. A városbort csaknem 30 borból választja ki a szakmai és a társadalmi zsűri. Emellett a hegyközségi és a borvidéki borversenyek eredményét is ezen a hétvégén hirdetik ki, ami igazodási pontot jelenthet a fesztiválozóknak a legjobb borok kiválasztásában.

Ezen a májusi hétvégén garantáltan jól szórakozik majd a család, a környék látnivalói, múzeumai, erdei túraútvonalai feledhetetlen élménnyel gazdagítanak mindenkit.

 

(x)