Frida Kahlo a Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galériában nyílt meg a Frida Kahlo kiállítás, mely július 6-tól – a mexikói festőnő születésének 111. évfordulójának napjától – egészen 2018. november 5-ig tart nyitva.

Frida Kahlo művei a Magyar Nemzeti Galéria és a mexikóvárosi Dolores Olmedo Múzeum közös erőfeszítésének eredményeként kerülhettek Magyarországra. Egy intézményközi párbeszédnek köszönhetően, melyek nem csupán Magyarországot és Mexikót kötik össze, hanem Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Mexikó Külügyminisztériuma Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökségének – a Mexikói Nagykövetségen keresztül–, valamint a Gránit Bank, MVM Group, AirFrance és Sofitel szponzori támogatását is élvezik. A megnyitó ceremónián részt vesz José Luis Martínez, Mexikó Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökségének (AMEXCID) Kulturális és Oktatási Együttműködési Főigazgatója; David Nájera, Mexikó Magyarországra akkreditált Nagykövete; Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Igazgatója; Carlos Phillips, a Dolores Olmedo Múzeum Igazgatója, Dr. Lantos Adriána, a kiállítás kurátora; és a mexikói művész, Cristina Kahlo.

A kiállítás magas művészeti és kulturális értékeket képvisel, mely nem csak európai, hanem világszínvonalon is jelentős értékű. Fontos kiemelni, hogy a művek és a múzeumi dizájnok a kiállítás kurátorának, Dr. Lantos Adriána munkásságának köszönhetőek. Együttesen – a tárlat tartalmának relevanciája, a budapesti Magyar Nemzeti Galéria; és Frida Kahlo műveinek legfontosabb privát gyűjteménye – különleges megkülönböztetéssel ruházzák fel Budapest művészeti világát, mely számtalan országból vonzza majd a magyar fővárosba az érdeklődőket. Másfelől, Frida Kahlo és művészete Mexikó és a világ átfogó és sajátos elemeit képviseli. Kompozíciójának szimbóluma ma a 20. század művészeti archívumának részét képezi és kétségtelen, hogy számtalan ország kortárs művészére van befolyása, különösen azon fiatal művészekre volt hatással, akik emblémaként tekintenek rá.

A budapesti Mexikói Nagykövetség, annak keretében, hogy a mexikói kultúrát minnél szélesebb körben megismertesse, számos eseményt szervez, melyek ápolják az intézményi kapcsolatokat Magyarország és Mexikó között. Az eseménysorozat első része egy konferencia, “Frida Kahlo – Élet, Idő és Munka” címmel, melyet Mexikó korábbi nagykövete, José Luis Martinez előadásában hallhatunk. Az esemény helyszínéül a Budapest Projekt Galéria szolgál (Kossuth Lajos utca 14-16.), mely a galéria és a Budapesti Főváros Főpolgármesteri Hivatalának összefogásával jöhetett lértre. A Mexikói Nagykövetség további rendezvényekkel is szeretne a mexikói kultúrának és a Frida Kahlo kiállításnak nagyobb publicitást adni, mint például gasztronómiai események, valamint a nagykövetség házigazdaként fog részt venni a Budapesti Bartók fesztiválon, továbbá a Hallottak Napi eseményen is képviseltetni fogja magát, amely a hagyományos mexikói hallottak napi ünnepségekhez köthető.

A Nemezeti Galériában megrendezett Frida Kahlo kiállítás remek példája Mexikó és Magyarország között lévő kulturális kapcsolatnak. A magyarok lelkesedése a kiállítás iránt örömmel tölti el a mexikóiakat.

(X)