Kirándulások Bács-Kiskunban

Kecskemét bárhonnan könnyen elérhető az országban és aztán innen kiindulva kincsek nyomára bukkanhatunk a környéken. Novemberben szakújságírók kis csoportjának kalauza volt a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztés és Marketing Nonprofit Kft. ügyvezetője, Csáki Béla.

Kecskemét – A Cifra palota szecessziós épülete és a harangjáték séta közben kihagyhatatlan. Az adventi vásárhoz kapcsolódó jégpálya már készül, a Katona Józsefről - város szülöttéről elnevezet - a (kis Víg-) színház éppen a Csárdáskirálynő bemutatóját hirdeti. A Veyron étteremben a vacsora fogásaihoz a Duna borrégió pincészeteinek a legjobb boraiból kóstolhatunk.

Hajós – Európában és a világon is szinte egyedülálló Pincefalu a Duna régi medrének törésvonalán, magától a településtől 3 kilométerre alakult ki a 24 utca és itt az 1200 présház és borospince. Lősz talajba vájták ezeket kéziszerszámmal, a legrégebbi megmaradt 1840-ben épült. A kis sváb település legfontosabb turista eseményei a májusi Orbán - a borászok védőszentje - napok és az őszi szüret kapcsán vannak.
Igazi ékszerdoboz Hajós másik nevezetessége, az emeletes, barokk érseki vadászkastély, 1740-ben építtette a kalocsai érsek.  A csodálatosan felújított épület a város kezelésben van a gyönyörűen újra alkotott barokk kerttel együtt. Napjainkban az idelátatóknak kihagyhatatlan múzeum, az itt élőknek és környékbelieknek pedig családi események, rendezvények és kiállításoknak a helyszíne.

Fülöpjakab – A kecskeméti járás települése ezer lakosú Fülöpjakab. Itt van Gyöngyösi Sándor gombatermesztő portája, azaz ökológiai mintagazdasága. 2003 óta már négyféle gombával foglalkozik. Bejelentkező érdeklődők, csoportok számára szívesen tartanak bemutatót hol fejlődnek a gyógy gombák a ganoderna (pecsétviasz), a shiitake, a gyapjas tinta gomba és a sün gomba. Megmutatják, hogyan készülnek a gyógy gomba őrlemények, ganoderna kávé- és tea különlegességek, étrend kiegészítők és natúr kozmetikumok.

Soltvadkert – A település fontos pontja a megye turizmusának. 641 éves múltra tekinthet vissza. Miután Baden-Würtenbergből telepítettek ide svábokat, a gyökerek máig megmaradtak. A hagyomány szerint nem hoztak magukkal mást, mint szőlővesszőt vizes rongyba csavarva és a Bibliát. Napjainkban 400 hektáron termesztenek szőlőt. Szerencsés helyzetben voltak, mert a tsz helyett itt szakszövetkezetek alakultak, vagyis a földek megmaradtak a tulajdonosok kezében, az értékesítés vált közössé. Így nem pusztult ki a helyiekben a vállalkozói szellem. Napjainkban Soltvadkert az ország legnagyobb hegyközsége, kiváló borászatokkal, amelyek különböző fontos díjakat, kitüntető címeket nyertek el. Az idei az utóbbi tíz év legjobb termése.
A Frittmann testvérek családi borászatában már több generáció tevékenykedik. Frittmann János mutatta meg a borászatot, az acéltartályokat és a fahordókat, a palackozót és kóstoltatott bennünket a mindig kitűnő Frisecco gyöngyöző borral, amely Irsai Olivérből készül széndioxid hozzáadásával és a legfrissebb rozé is kiváló. Panzió, kóstoló terem és shop is várja a bejelentkező családokat, baráti társaságokat.
Szent Korona cukrászda igazi grandiózus hely, nagyszerű tereivel és lehetőségeivel káprázatja a szemet és a szájat. Az igazi marketing fogás kedves vendégek beszámolói otthon a hatalmas választékról, kedves kiszolgálásról. Ott jártunkkor 68 féle sütemény, 46 féle torta, 32 különböző fagylalt volt található a kínáló pulton és amint a tulajdonos házaspártól megtudtuk, nyaranta 98 ízű fagyiból lehet válogatni. 1971 óta működik a Szervánszky cukrászda, a fiatalok 2014-ben vették át a szülőktől és mindez Soltvadkert központjában van.

Bugac – az Aranymonostor bűvöletében - Évtizedekig a hazánkba érkező turisták egyik legnépszerűbb fakultatív programja volt a puszta a csikóssal és a gulyással, de a település jelene és jövője már kapcsolódik az Aranymonostorhoz is. Az 1130-50 körül, réti mészkőből épült monostor feltárása közben alakultak a tervek pályázatokon nyert pénzből 2019-re megépülhet a látogató központ. Az nagyszerű turisztikai újdonságnak hármas lesz a feladata, a múlt a már feltárt épületmaradványokon, tárgyakon keresztül az Árpád-kori élet bemutatása, a jelen a folyamatos munkálatokba, a monostor, a terület újjáépítésébe való betekintés - részvétel akár - és természetesen a jövő, közeli és távolabbi tervek bemutatása. Évente 200 ezer látogatóra számítanak majd, de a kétévente megtartott a Kurultájra – Európa legnagyobb lovas nomád találkozója – már most 100 ezren érkeznek Bugacra.

Kiskunhalas – Thorma János és a nagybányai alkotók művészetét bemutató kiállítások nyíltak november 18-án az új épületszárnnyal bővült kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. - A nagybányai festőiskola egyik kimagasló alkotója volt a kiskunhalasi születésű Thorma János festőművész. Főleg realista és 1848-1849-es témájú festményeiről nevezetes. Kései korszakában azonban plan air, impresszionisztikus műveket is alkotott. A róla elnevezett múzeum most többszörösen gyarapodott. Az új, 200 négyzetméter alapterületű, háromszintes múzeumi épületszárny építése márciusban kezdődött, amelynek során a 2011-ben elkészült szárnnyal teljesen egységes arculat kialakítására törekedtek. A múzeum új részének alagsorában a nagybányai művészetet bemutató Bay Gyűjtemény kapott helyet. Az értékes műveket – több mint fél évszázados gyűjtés után – az erdélyi származású orvos házaspár, Bay Miklós és felesége ajánlotta fel a településnek, azzal a kitétellel, hogy a gyűjtemény elhelyezésére egy alkalmas kiállítóteret biztosítanak. A Bay Gyűjteményben 35 művész 60 festménye és 9 szobra látható. Egy szinttel feljebb, a földszinten lévő Thorma Galériában Thorma János 45 festménye látható, köztük az Aradi vértanúk és a Talpra magyar! című alkotások a régi épületből kerültek át az új szárnyba.

Az új Thorma Galériában látható tárlat az intézmény saját anyagából, a Magyar Nemzeti Galériából és további gyűjteményekből válogatott alkotásokat mutat be. A fejlesztés eredményeképpen a világ legnagyobb Thorma János állandó kiállítását és Magyarország legnagyobb nagybányai festészeti tárlatát alakították ki. Az új épületszárnyat Dóka József kiskunhalasi építészmérnök, a kiállítást pedig Zalatnai Pál kecskeméti grafikus tervezte.

(X)