Különlegességek a Királyi Kastélyban

Sajtóreggelire invitálta a sajtó képviselőit a Gödöllői Királyi Kastély, melynek keretében az évad újdonságaira hívta fel a figyelmet Dr. Ujváry Tamás, a Kastély igazgatója, valamint Szilasi Alex zongoraművész, a kastély XVI. Liszt Fesztiváljának zenei igazgatója kedden.
Ujváry Tamás a kastély 1945 és 1990 közötti történetét feldolgozandó - fiatalok számára megfogalmazott – retro riporter kerestetik pályázat, illetve az abból készítendő kiállítás részleteit ecsetelve elmondta, hogy két korosztályhoz szólnak a 8-13 éveseknek "Kérdezd a nagyit!", a 14-18 évesek számára pedig "Bye-bye Szása!"címmel írták ki a felhívást.

A fiatalok munkája nyomán emlékeket, riportokat, esetleges tárgyi emlékeket várnak a pályázóktól. Az összegyűlt anyagokból 2018-ban időszaki kiállítás nyílik a kastélyban - kapcsolódva Gödöllő Város Önkormányzatának tematikus programsorozatához: "Az Ifjúság Éve Gödöllőn".

A kastély igazgatója az év hátralévő részéből kiemelte még a november 17-én nyíló és a jövő év februárjáig nyitva tartó, Erzsébet királyné korhű ruharekonstrukcióit bemutató időszaki kiállítást. A királyné újraálmodott ruhái Czédly Mónika munkásságát dicsérik, melyért a gödöllői textilművész idén megkapta a Magyar Kézműves Remek Díjat. A ruhakiállítást más, Erzsébet királynéhoz köthető tárgyakkal is kiegészítik.

Szilasi Alex az október 23-ai hosszú hétvégén sorra kerülő XVI. Liszt Fesztiválról, s egy a hozzá kapcsolódó különlegességről számolt be: egy 1866-ban, a Steinway & Sons által készített zongoráról. Egy olyan hangszer, ami a zongorakészítés meghatározó amerikai cégének első 8000 darabja közül való. Rózsafából készült,s a kornak megfelelően barna színű. (A zongorák a párizsi világkiállítás óta feketék csak, eleinte barnák voltak.)

A Liszt Fesztivál zenei igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvényen egész napos programokkal várják majd a Gödöllőre látogatókat. Péntek délelőtt a Virtuózok győztesei és döntősei matiné-előadás keretében élményszerű bemutatót tartanak az hallgatóságnak, este pedig két koncert lesz egy időben: kamarazenekar a Barokk Színházban, illetve Jandó Jenő hangversenye a Díszteremben. A szombat esti koncert ismét a fiatal Virtuózoké: pályájuk elején lévő fiatalok kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Vasárnap este a Miyuji Kaneko japán zongoraművész szólistajátékát a Gödöllői Szimfonikus Zenekar kíséri „Liszt és Csajkovszkij” címmel.

A fenti névsor alapján nem csoda, hogy az elmúlt tizenhat év eredményeként a gödöllői Liszt Fesztivál jelentős törzsközönséget tudott kiépíteni. A környékbeli és a budapesti vendégek mellett az ország távoli területeiről, sőt, egyre inkább külföldről is vonzza a zeneszerető hallgatóságot.

(X)