Látványos fejlesztésekbe kezd az eplényi Intersport Síaréna

Éjszakánként hóágyúkkal frissítik és ratrakolják a hóréteget az eplényi Intersport Síarénában. A síelhető pályák hossza eléri a hét kilométert, a hóréteg vastagsága a fő pályákon 100-200 centiméter, a többi pályán 60-70 centiméter.

Üzemel a négyüléses Audi Sport Sífelvonó, három csákányos és két oktatólift, várakozás nélkül lehet körözi a pályákon. Nyitva vannak a hütték, ahol igazi alpesi hangulat várja a vendégeket,

Bár még javában tart a síszezon, számos – kormányzati támogatásból, önerőből és banki hitelből finanszírozott – fejlesztést tervez az eplényi síkomplexum csapata az idei évben.

Az egyik leglátványosabb fejlesztés a következő szezonra az A7 pálya bővítése lesz. A jelenlegi hetes pályát 10 méterrel kiszélesítik, és ebben a szélességben meghosszabbítják további 500 méterrel. Ez azt jelenti, hogy Magyarország legnagyobb kezdő-középhaladó pályája áll majd rendelkezésre Eplényben, 1 kilométer hosszúságban. Ezzel csaknem 30 százalékkal bővül majd a haladó-középhaladó oktatásra alkalmas területek mérete, egyúttal a családi pályák hossza, amit kisgyermekesek is nyugodtan használhatnak. A haladó pályák bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, ezért egy újabb tanulópályát hoznak létre a völgyben.

A pályabővítéshez a felvonókapacitás fejlesztése is társul majd. A 2017/2018-as szezonra egy új, háromülős lift épül az új pálya teljes hosszában, ami hazánk leghosszabb, az Intersport Síaréna második ülőliftje lesz. Az új sípálya, a rajta levő gerinclift és az újonnan épülő hütte egy önálló attrakció lesz majd, ami tehermentesíti az A1-es pálya alját és az Audi Sport Négyüléses Felvonót. A kezdő középhaladók igazi, önálló paradicsoma alakul ki, a haladó sízők pedig kényelmesen elférnek majd a jelenlegi pályarendszeren. Eszerint csúcsidőben sem kell majd várakozni a sem a négyülésesnél, sem pedig az új háromüléses felvonónál. Idén a legnagyobb sorbanállás az Audi Sport Sífelvonónál 7,5 perc volt, ugyanez a csákányosoknál 1-2 perc. A fejlesztésekkel a várakozási időt a tervek szerint nullára faragják majd le.

A totális kapacitás-, és felületbővítéshez a hógyártó-teljesítmény növelése is hozzá tartozik. Éppen ezért további 10 hóágyú beszerzését tervezik a jelenleg meglévő 44 mellé. Ehhez természeten egy újabb víztározó bevonása, és a szivattyúrendszer bővítése társul majd.

A parkolók befogadóképességét is növelni fogják, a hatos parkoló meghosszabbításával körülbelül 35 százalékkal nő a parkolók befogadóképessége. A gyorsabb megközelítés érdekében további két síbuszt állítanak üzembe, amelyek szintén a síelők kényelmét szolgálják majd. A vendéglátás terén is terveznek fejlesztést: egy új hüttével bővül a paletta.

A fejlesztések a nyári üzemet is érintik, fontosnak tartják ugyanis a négy évszakos működést. A tervek szerint a nyári attrakciók köre egy hatalmas átcsúszópályával, valamit több kisebb, de nagyon élvezetes családi attrakcióval bővül ki. Az átcsúszópályán két hegy között lehet majd átcsúszni egy drótkötélen, 90 méter magasan körülbelül 100 km/h sebességgel. Lesz még emellett monster roller, új flow line mountain bike pálya és további családi attrakciók is helyet kapnak. A libegő tavasztól őszig üzemel, a segway túrákat a megszokottak szerint indítják a Malom-völgyben.

(X)