A Magyar Festészet Napja

A Magyar Festészet Napja, mint az ország legnagyobb művészeti mozgalma, immár 17. alkalommal pezsdíti fel a festőművész szakma szinte minden résztvevőjét. Október 18-a, Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe. E köré szerveződve várja több száz kiállítás a nagyközönséget.

A Magyar Festészet Napja Magyarország legnagyobb festészeti eseménye, amelyet a szakma elismer és vár, népszerűsége töretlen, szükségessége pedig vitathatatlan. Képes megfogalmazni és a társadalom figyelmét felhívni a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, összefoglaló jellegével pedig egyben hiánypótló funkciót is betölt.

Az idei évben a Magyar Festészet Napja bölcsője, Újbuda mellett több kiemelt helyszínen is zajlanak a festészet ünnepének eseményei. Szolnok mellett Eger az új helyszín, ahol idén a kiemelt események nagy része zajlik, Eger városának támogatásával. Újbuda pedig töretlen lendülettel képviseli a magyar festészetet és ad helyt számos nívós rendezvénynek.

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény, az ÉLŐ MAGYAR FESTÉSZET címet viseli. 2018. október 13. és 2018. november 13. között Egerben, a Kepes Intézet épületében tekinthető meg a központi, nagy tárlat, amely magába foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit.

Az Élő magyar festészet három szekciójának kurátorai:
doyenek - Verebes György Munkácsy-díjas festőművész,
középgeneráció: Baksai József Munkácsy-díjas festőművész,
fiatalok - Horváth Dániel festőművész, az MKE tanársegédje.

E kiállítás köré szerezve egész napos rendezvény-sorozat keretében ünnepeljük Egerben a Magyar Festészet Napját, megtöltve annak csaknem minden rangos kiállítóhelyét magyar festészettel. A programsorozat a Szolnokon immár hagyományosnak tekinthető Képzőművészet Ünnepéhez hasonló módon kerül lebonyolításra.

Az elmúlt évek hagyományává vált, hogy az Alapítvány külföldi festőket is vendégül lát. 2018-ban szlovén és szlovák festőművészeket látunk vendégül Budapest két nagyszerű kiállítóhelyén, ahol több, mint negyven művész csatlakozik műveivel a nagy volumenű bemutatókhoz.

A megnyitón elhangzó szakmai méltatások és a nívós műsor mellett minden évben nagy izgalom kíséri a legrangosabb szakmai díjak átadását. Az immár évtizedes hagyományra visszatekintő Életmű-díjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a professzionális fiatal alkotó kapja, akinek munkáját a szakma már korán elismeri, valamint átadásra kerül Eger város díja is.

Idén is sokoldalú, a magyar festészetet átfogóan és részleteiben is bemutató programsorozatot szerveztünk, amelyhez országosan több mint 110 program csatlakozott. Igyekeztünk felsorolni mindazon eseményeket, amelyek az Alapítvány saját szervezésében zajlanak, illetve a szolnoki eseménysort, amely évek óta kiemelt vidéki rendezvényünk. Az alapítvány elnöke, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője adott új lendületet festészet napi organizációnak, amelynek eredményeként többek között új arculat és kommunikációs rendszer is felépült. Szíves figyelmükbe ajánljuk honlapunkat és Facebook oldalunkat, amely korszerű és naprakész.

Bővebb információ:
www.festeszetnapja.hu
https://www.facebook.com/festeszet.napja/

(X)