A magyar kultúrát ünnepli a Nemzeti Múzeum

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Erre emlékezünk, amikor 1989 óta évről évre országszerte programokkal ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Magyar Nemzeti Múzeum idei programjával minden tekintetben meg akarta koronázni ezt a napot.

A múzeum dísztermében a Magyar Tudományos Akadémia BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeit bemutató A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet vetítették le, majd azUtolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállítás kurátora, Tomsics Emőke beszélt az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-i budai koronázásáról.

A Himnusz befejezésének ünnepe egyébként a Nemzeti Múzeum számára egyúttal nyitány is. Január 22-én ugyanis egy különleges multimédiás tárlatvezető mobilalkalmazás mutatkozott be a Kelet és Nyugat határán című kiállításban. A régészeti tárlaton a látogatók interaktív térképpel és terembemutatókkal fedezhetik fel a Kárpát-medence népeinek örökségét. A multimédiás tárlatbemutató a kiállítás területén felismeri, hol járunk, és mintegy félórányi hanganyaggal hívja fel a figyelmet a legérdekesebb tárgyakra, kuriózumokra. A Túrám alkalmazás és a tárlatvezető tartalom ingyenesen tölthető le, és természetesen nem csak a múzeum területén használható.

A kiállításokban azok a családok is találnak elfoglaltságot, akik kisebb gyerekkel érkeznek. Az óvodás- és kisiskolás korú gyerekek a régészeti kiállításban Az ősembertől a római légióig, a történeti kiállításban A parókától a cilinderig címmel vehetik be a termeket. A felfedezéshez a múzeum ruhatárában bérelhető családi felfedező hátizsákban minden fontos eszközt megtalálhatnak: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó segíti őket a felfedező túra során.
Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumpedagogia/csaladi-programok

A magyar kultúra napjával a múzeum idei farsangi programsorozata is elindult, amely IV. Károly, az utolsó magyar király koronázása jegyében telik. Február másodikától kezdődően négy csütörtökön vehetnek részt az érdeklődők az Utolsó felvonás – koronázás a színfalak mögött című Élő Múzeum programon, amelyen nemcsak megtudhatják, hanem át is élhetik, miként zajlott le az utolsó királykoronázás a háború kellős közepén.  Kalandos fordulatok, újragombolt történeti ruhák, az ország minden szegletéből hozott föld, női fényképészek, szuvenír-dömping, billegő korona – a Nemzeti Múzeum különleges esti programjain megmutatja, mi hogyan történt a színfalak mögött. A programsorból természetesen ahagyományos tárlatvezetések sem hiányozhatnak, a kiállítás kurátorai január 28-tól szombatonként 11 órától várják az érdeklődőket. A sikeres 100/100 Kalandozás a múzeumban zárás után program is újra indul:  az első alkalom február 22-én 17 órától lesz. Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/elo-muzeum

Az Utolsó felvonás IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállításon az iskolai csoportok sem unatkozhatnak. Egy-egymúzeumpedagógiai foglalkozást ajánlanak az 5-6. és a 7-8. osztályos diákoknak, a legkisebbek pedig drámapedagógiai órán érezhetik át a koronázási ünnepségek jelentőségét.
Részletek: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumpedagogia

Január 29-én zár a SCHWANNER/IDŐK című időszaki kiállítás. Schwanner Endre (1928), Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2011-ben adta át fotográfiai életművét más, történeti értékű tárgyakkal és dokumentumokkal együtt a Nemzeti Múzeumnak. Kiállításunk döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben, Budapesten készült fényképeiből válogat.
Részletek: http://mnm.hu/hu/esemenyek/kuratori-tarlatvezetes-schwanner-idok

A Magyar Nemzeti Múzeum farsangi programkínálatából a régészet is kiveszi a részét. Február 17-én 15.30-tól Szabó Ádámmal fejthetnek követ a látogatók a Lapidáriumban. (http://mnm.hu/hu/esemenyek/kofejtes-mnm-romai-kotaraban-2) A friss avar kori kutatási eredményeket bemutató, multimédiás érdekességeket is felvonultató Életre kelt avarok – Avars revived című időszaki kiállítás a február 28-tól március 2-ig zajló nemzetközi régészeti tanácskozáshoz kapcsolódva nyílik.

A húsvéttal együtt pedig érkezik az idei év egyik legérdekesebb kiállítása a Nemzeti Múzeumban, a Reformáció Emlékéve alkalmából nyíló IGE-IDŐK, amelyet 2017. április 26-tól láthat a közönség.

(X)