Nyugaton a helyzet felülmúlhatatlan

Nyugaton a helyzet felülmúlhatatlan

A turizmusban – mint a piac bármely más területén – többnyire éles konkurenciaharc folyik a versenytársak között. Vannak azonban, akik szerint az együttműködés célravezetőbb megoldás, amellyel a szolgáltatók és mindenekelőtt a pihenni-nyaralni vágyók is csak nyerhetnek. Nyugat-Magyarország, Kelet-Szlovénia és Kelet-Ausztria 24 városa néhány évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a térséget közösen propagálják.

A határokon átnyúló kezdeményezés egyik fõ eredménye, hogy a nyaralók úgy barangolhatják be a környéket, hogy mindhárom ország nyelvén – negyedikként angolul – tájékozódhatnak. Megismerni pedig van bõven mit: a gasztronómiától a történelmen át a kulturális örökségig széles a skála. Magyarországról hét város csatlakozott a kezdeményezéshez úgy, hogy a települések szállodái és wellnesshotelei garantálják a teljes kikapcsolódást és felüdülést.

Kényeztető nyár a télben

Szentgotthárd környéke termálvizekben gazdag, nem véletlen, hogy itt építették fel a környék egyik legnagyobb és legmodernebb termál- és élményfürdõjét, a St. Gotthard Spa- és Wellness parkot. Az alaphangulatot a mediterrán táj pálmafás, termésköves, tündöklõ kékségû vizei határozzák meg, így varázsolva a strandolót a januári zimankóban is a Földközi-tenger nyarába. Van minden, amit elvárhatunk egy felsõ kategóriájú fürdõtõl: kis csúszdák a babáknak, félelmetes-kanyargók a fiataloknak, termálmedencék az idõsebbeknek, bugyborékoló, masszírozó fürdõk a lustálkodni vágyóknak, úszómedencék a sportosoknak. S aki azt hiszi, hogy a szauna nem más, mint egy fadoboz, ahol nagy a meleg, itt megtapasztalhatja a szaunavilág sokszínûségét, merthogy hét különféle szaunába lehet ellátogatni a hagyományos finntõl kezdve az aromakabinon át a gõzös bioszaunáig.

A wellness elmaradhatatlan szolgáltatásai még a különféle masszázsok – a parkban minimum 12 féléből lehet választani, bár valljuk be, a „szárazkefe” masszázs hangzáshangulata miatt nem tûnik túl bíztatónak. Amivel több ez a hely más hasonló szolgáltatóközpontoknál, az a medicalwellness-kezelések széles kínálata. Az inhalációs kezelés vagy a gyógynövényes pakolás beépült a köztudatba, de a vállalkozó kedvûek itt belekóstolhatnak a parafango-, a tangentor- vagy a szelektív ingeráram-kezelésekbe is.

Vasarely teáskannája

A Parkkal egybeépült a Gotth’Art Wellness & Conference négycsillagos hotel, amely elnevezésben az art szó arra utal, hogy a szobákat és magát az épületet is mûvészeti alkotásokkal díszítették. Betekinthetünk a 20. századi és a kortárs magyar festészet világába, de az őrségi ősmotívumok és alkotások is helyet kaptak. A képzõmûvészet mellett iparmûvészeti remekeket is bemutatnak, például látható egy Vasarely által tervezett egyedi teáskanna, értékes ezüst készlet, muranói és Moser üvegkészlet egyaránt.

Ráadásul kalandok várják a pihenõket: lehet a környéken például túrázni gyalog, kerékpáron, vízen, lovas kocsival és lovagolva. Érdemes átlátogatni Stájerországba vagy Burgenlandba, ahol kastélyokat, várakat lehet megcsodálni, télen pedig az osztrák síparadicsom, Mönichkirchen várja a turistákat.

Energiák és feng shui

Szépen kiépített fürdõközpont a Lenti Termál-fürdõ és Szent György Energiapark. A medencék, csúszdák, szaunák mellett ez a hely híres a mozgásszervi, illetve gyulladásos megbetegedések gyógyítására ajánlott, 40 ezer éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvízérõl.

Az energiapark elnevezés viszont viszonylag újszerû. Arra utal, hogy a fürdõ jótékony energiavonalak találkozási pontjában fekszik, ami fokozza a gyógyvíz hatását, a pihenés és feltöltõdés pe - dig hatékonyabbá válik. Bioenergetikus természetgyógyászok úgy vélik, hogy minden betegség energiahiányos állapot következménye, és az itt összefutó energiavonalak az egész szervezet testilelki egyensúlyát harmonizálják.

A Lenti Gyógy fürdőtől 5 kilométerre húzódik meg egy hegytetőn, fenyves erdő közepén a Gosztola Gyöngye Wellnesshotel. A mindössze 70 férőhelyes szálloda különlegessége, hogy belső elrendezésében és relaxációs japánkertjének kialakításában a feng shui szabályait vették figyelembe, ami az itt tartózkodók figyelmét a nyugalom, a csend és a kikapcsolódás irányába vezeti. Mindez boldogságérzetet kelt. S ha már itt tartunk: a szálloda ideális terep álom esküvõhöz is. A munkatársak segítenek egy romantikus leánykérés megszervezésében, az esküvõ a lebonyolításában – egyengetik az ifjú pár napját egészen a nászéjszakáig… V. A.