Panyola, a (pálinka) paradicsom

A Szatmár-Bereg szívében, a Tisza, a Szamos és az Öreg-Túr ölelésében fekvő Panyola környéke ideális termőhely az úgynevezett „ártéri dzsungelgyümölcsösöknek”, így az utánozhatatlan zamatú „Nemtudom” szilvának is. Szakújságírók kis csoportját látta vendégül Muhari Zoltán, a falu polgármestere és az itt lakók kedves közössége.

Minden porta gyümölcsöskert

Panyola 600 lelkes telerepülés néhány rendezett utcával, kedves templommal Fehérgyarmattól 15, Vásárosnaménytől (komppal megközelítve) 14 kilométerre. A megélhetést valamikor a halászat és a pásztorkodás adta – bizonyítja ezt a falu pecsétje 1796-ból –, de ma már a mezőgazdaság és a falusi turizmus a fő elfoglaltság és jövedelemforrás. Itt minden porta gyümölcsöskert, pálinkalelőhely és biopiac, azaz a kedvvel végzett kétkezi munka dicsérete.

És vannak jeles események is. Ilyen az év elején a hagyományőrző farsang. Reggel disznóvágással kezdődik, majd több száz maskarás részvételével tartanak farsangi felvonulást. Az egész napos eszem-iszom vigadalmat farsangi bál zárja. A térség legnagyobb vállalkozása és kiemelt eseménye a PanyolaFeszt. A háromnapos rendezvényre augusztus 2-4-ig várják a vendégeket. A rendezvény „motorja” a polgármester és a civilekből, lelkes fiatalokból álló szervezőcsapat. A falu lakói egész évben készülnek a fesztiválra, amire már a környék települései is elhozzák értékeiket. Hívószavak a hagyományőrzés, a helyi ételek, a zene és a tánc, a buli és a strandolás a Tisza-parton.

Főzdetúra elixírekkel

A pálinkafőzés hagyománya Panyolán az 1700-as évekre nyúlik vissza. A 2002-ben alakult Panyolai Szilvórium Zrt. ugyanPanyola, a (pálinka) paradicsom azzal a hittel és odaadással készíti termékeit, mint az elődök. A Panyolai Pálinkák Magyarország legkedveltebb és legkifinomultabb italai közé tartoznak. Az elismerés alapja a termékek készítési módja,  nemzedékről nemzedékre szálló tapasztalat, a részletekre kiterjedő alaposság és a tisztességesen végzett munka elegye.

Az ország egyik legszebb fekvésű pálinkafőzdéje különleges kalandot ígér. Itt mindent megismerhetünk, amit a pálinkafőzésről tudni érdemes. Szakértő vezetésével végigkísérhetjük a gyümölcs útját a fától a palackig, egészen a címke kézzel történő felragasztásáig. Megismerhetjük a Nemtudom szilvafajtát is, amely csak itt terem ilyen minőségben és a mintegy 35 féle kézműves Panyolai Pálinkát.

A főzdebemutatót követi a kóstolás. Az Öreg-Túr partján álló, vízi úton is megközelíthető Elixír Kóstolóházban megízlelhetjük akár a főzde teljes kínálatát. A terem régi szatmári bútorokkal berendezett, egyedi hangulatú, s télen-nyáron nyitva áll a vendégek előtt. Egyszerre hatvanan férnek el benne. A kerti pavilonok, az Öreg-Túr partján álló, romantikus, nyitott faház és a folyóra remek kilátást nyújtó filagória befogadóképessége 20-20 fő. A mintaboltban magánszemélyek is kedvezményes áron vásárolhatnak pálinkát. Az Elixír nyitva tartása rugalmas, de a főzdelátogatásra, kóstoló-programokra, rendezvényekre minden esetben előzetes, írásos vagy telefonos jelentkezés, foglalás szükséges (marketing@panyolai.hu).

Panyolai aszaltszilvaleves

Két marék aszalt szilvát kevés vízben, csipet sóval, egész fahéjjal és cukorral megfőzünk, vaníliás cukorral és egy evőkanál szilvalekvárral ízesítünk, majd tejjel felöntünk. Lisztből tejszínnel habarást készítünk, kevés szódabikarbónát adunk hozzá, besűrítjük vele a levest és összeforraljuk. Ünnepi alkalmakkor kis rumot vagy rumaromát is tehetünk bele, s tálaláskor tejszínhabbal díszítjük. Jó étvágyat!

Ha nem pálinka...

A Panyolium Kft. megálmodója, Mórucz István is elsősorban a szilvára építi a jelenét és a jövőjét. A kiváló helyi alapanyagokból prémium minőségű aszalt gyümölcsöket készítenek kézműves jelleggel, hagyományos, vessző fonatú tartókon szárítva a kemencékben az almát, körtét, szilvát (www.panyolium.hu). Ősszel a kertekben szabad tűzön főzik –éjszaka is kevergetve – a szilvalekvárt, amiből feltétlen vásároljunk a családnak! A gyümölcsfákon jonatán almát, körtét és birsalmát is találunk, utóbbiakból kiváló sajt is készül, az udvarokban pedig száradó „diószőnyegek” mindenütt.

Természetesen minden portán van a gazdának házi pálinkája szilvából, almából, birsalmából, körtéből, a gazdasszonynak meg finomabbnál finomabb lekvárjai. A pálinka kóstolásához elsősorban jellegzetes szatmári ízeket kínálnak faluszerte. A kötötttészta-leves, a káposztás bableves füstölt csülökkel vagy a marhagulyás gazdagon, burgonyagombóccal kiváló kezdésnek. Utána válasszuk a szatmári tepsis húst vagy töltött káposztát! Befejezésnek jöhet egy fahéjas-rumos házi szilvalekvárral töltött palacsinta vagy a szilvalekváros csörögefánk.

Szállástippek

A panyolai vendégházak összesen csaknem kétszáz vendéget tudnak fogadni egyidejűleg. Az egyedi hangulatú portákon kényelmes fekvőhelyet, jó szót, pálinkát és kérés esetén teljes panziót is kaphatunk.

  • Cibere vendégház – kézműves és néptánctáborok szervezőinek
  • Cserépkályhás vendégház – nagyobb családoknak vagy kisebb baráti társaságoknak
  • Luca vendégház – baráti társaságoknak, a kenuzni szeretőknek (bérlés)
  • Fogadó a két kecskéhez – pároknak
  • Napkapu vendégház – jógatáboroknak, a masszírozást kedvelőknek
  • Nemtudom vendégház – lehet kerékpárt bérelni, van kemence, tűzrakó
  • Marica vendégház – szatmári ízeket kóstolhatunk, van somlekvár és citeraszó
  • Varga vendégház – finom ételek Irénke konyhájából