PanyolaFeszt: „mintha hazajönnél”

Augusztus 2-4. között rendezik meg a XIII. PanyolaFesztet, ami nemcsak kulturális, hanem kulináris kalandozásra invitálja az érdeklődőket.

A Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Panyola télen-nyáron tárt karokkal várja látogatóit. A település egész évben kínál programokat kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ha szereted a természeti értékeket, a jó levegőt, a kirándulásokat és a kiváló, minőségi zenét, a remek gasztronómiai különlegességeket, akkor a PanyolaFeszten a helyed. A település évről évre hazavárja vendégeit. Aki egyszer ellátogatott oda, többet nem tudja elengedni ezt a vidéket és szívesen vissza tér többször is erre a különleges helyre.

A nyári fesztivált az idén immáron XIII. alkalommal szervezi meg ugyanaz a lelkes helybéli csapat Muhari Zoltán, a település polgármesterének vezetésével.  „A fesztivál hosszú évek alatt eljutott oda, hogy egyre többen ismerik már.  A PanyolaFeszt megyénk egyik gyöngyszeme, amely a családosoknak, a fiatal generációknak egyaránt minőségi programot kínál” – mondta a falu első embere.

Az idei kínálatban megannyi igényes program szerepel, még több egyedi muzsika és a műfajok színes kavalkádja jelenik meg a színpadokon, ahol többek között a népzene, a jazz, az utcazene, az akusztikus rock és még számos egyedi hangzás lesz hallható. Néhány név a sok közül: a Csík Zenekar és Presser Gábor, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duója, Szabó Balázs és Bandája, a Bohémian Betyars, Fitos Dezső Társulat, Dánielfy Gergő és az Utazók, Good Company zenekar és még sokan mások. Új portaprogramokkal is találkozhatnak vendégeink, többek között Makranczi Zalán színházi produkciójával, kiállításokkal, templomlátogatással, illetve a Panyolai Szilvórium Zrt. pálinka kóstolójával. A gyermekek sem maradnak program nélkül, bábszínház, kézműves udvar, egyedi játszótér várja a piciket hétvégén. A sport kedvelői is több lehetőség közül válogathatnak: kajak-kenuzás, tutajozás a folyóvizeinken, továbbá templomtúrák két keréken, egy reggel a Tisza-parton piknik, strand, zene, és persze helyi alapanyagokból készített megannyi szatmári finomság várja az ízek szerelmeseit.

Panyola egyébként bekerült az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség pályázatának egyik díjkategóriájába. Az EDEN-díjas Felső-Tisza-vidék egyik emblematikus települése Panyola "A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt

A Szatmári síkságon, Nyíregyházától keletre, mintegy 80, Fehérgyarmattól 15, Vásárosnamény irányából pedig (komppal megközelítve) 14 km távolságra, a Szamos, a Tisza és az Öreg-Túr által határolt területen található Panyola.

(X)