Szentendrei Teátrum

Fotó: Deim Balázs
A 2018. július 6-tól augusztus 17-ig Szentendre belvárosának öt szabadtéri helyszínén zajló programsorozat 25 produkciója között egyaránt megtalálható operaelőadás, unikális magyarországi ősbemutató, ifjúsági előadás, jazz koncert és gyerekelőadás is. Az idei évad háziasszonya: Tompos Kátya.
 
Magyarországi ősbemutatók: 
A magyarországi ősbemutatók sorát és a Szentendrei Teátrum évadát Lucas Hnath: Nóra II. rész című darabja nyitja. A fiatal amerikai drámaíró Ibsen: Babaházának történetét folytatja: Nóra ugyanazon az ajtón kopogtat, mely becsapódott mögötte tizenöt évvel korábban. Miért tért vissza? Sikerült-e elérnie azokat a célokat, melyek miatt hátat fordított addigi életének? Mit vár azoktól, akiket elhagyott? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás. A Broadway-n óriási sikerrel futó darab Orlai Produkciós Irodával közös, sztárszereposztással készülő bemutatóját Szentendrén láthatja először a hazai közönség.
Carly Wijs: Mi és ők című darabja a West Enden, a londoni Királyi Nemzeti Színházban fut jelenleg hatalmas kritikai és közönségsikerrel. A magyarországi ősbemutatót fiatal színészpáros és rendező hozza létre Szentendrén. A darab a beszláni túszdráma kapcsán szól általános emberi értékekről, szeretetről, összetartozásról, hatalomról, az erőszak elviselhetőségéről, szolidaritásról.
Carlo Gozzi: A kígyóasszony című commedia dell’arte drámája alapján fiatal alkotócsapat hoz létre a Színház és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködés keretei között egy tragikomikus zenés színházi mesét, melynek ősbemutatójára szintén Szentendrén kerül sor.
 
Ismét opera a Fő téren:
25 éves szünet után a szentendrei Fő téri operaelőadások sorozatát tavaly A sevillai borbély című vígoperával folytatta a Teátrum. A sikeres fogadtatás után idén ismét lesz operapremier Szentendre Fő terén, ráadásul a Figaro-történet folytatódik: ezúttal Figaro esküvőjének útjába gördülnek akadályok. A Co-Opera és a Szentendrei Teátrum együttműködésében, Szabó Máté rendezésében, kiváló operaénekesek közreműködésével látható, hallható majd Mozart: Figaro házassága című operája.
 
A FRISS második évada:
A Szentendrei Teátrum tavaly indított előadás-sorozatával a közönség FRISS rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánjuk elérni. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatjuk, melynek során a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, FRISS formációk hozzák létre előadásaikat. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációk jelenléte egyre meghatározóbb legyen a Szentendrei Teátrum életében, hiszen a Teátrum legizgalmasabb, szakmailag legérdekesebb, nézőink által legszeretetteb korszakai mindig a fiatal alkotókhoz kötődtek. Az idei FRISS különlegessége, hogy a Teátrum összes játszóhelyén tartunk a programban szereplő előadást és végül, de nem utolsó sorban, ősbemutató és magyarországi bemutató is szerepel kínálatunkban.
A FRISS-ben szerepelő ősbemutató Carlo Gozzi: A kígyóasszony című misztikus meséjéből írt tragikomikus zenés színházi meséje élőzenekarral. A különleges világú commmedia dell’arte a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Zeneakadémia, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatóinak közös alkotása lesz. A felnőtteket és fiatalabbakat is egyaránt megszólító zenés darabot Varga Bence rendezőhallgató állítja színpadra, aki Ascher Tamás zenés-rendező osztályában tanul.
 
A FRISS-ben szerepelő magyarországi bemutató Carly Wijs: Mi és ők című darabja lesz.
 
Az ősbemutató után pár nappal mutatjuk be William Faulkner regényének átdolgozását, a Míg fekszem kiterítve című előadást. A történet a felnőtté válás folyamatát, egy közösség megszületését meséli el egy ismeretlen világban. Az előadás a Sztalker Csoport első független színházi előadása, a darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.
A FRISS részeként játsszuk még Kárpáti Péter: Pájinkás János című művét Tárnoki Márk, az SZFE rendezőhallgatója rendezésében, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara színésznövendékeinek zenésmesterség vizsgáiból összeállított koncertszínházi előadást.
 
Meghívott előadások:
A Városháza udvarán Hernádi Judit és Kern András kettőse Stephen Sachs: Valódi hamisítvány című vígjátékában, Rezes Judit és Szabó Győző színházi duettje, a Loveshake, Florian Zeller: A kulisszák mögött című komédiája, valamint Csányi Sándor önálló estje várja a nézőket.
A Ferenczy Múzeum belső udvarában önálló esteket és a kamaraelőadásokat játszunk. Itt kerül színre Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje, Szulák Andrea crossover pressszó-jazz koncertje, Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje, továbbá Leonyid Zorin: Varsói melódia című színműve Tompos Kátya és Adorjáni Bálint szereplésével, illetve a tavaly Szentendrén indult Élettörténetek.hu újabb részei, a Pira / Bella című kétrészes kamaraelőadás Borbély Alexandrával és Ullmann Mónikával a címszerepekben.
 
Jazz koncertek a Barcsay udvarban:
A jazz kedvelőit idén is remek koncertek várják a Barcsay Jenő Múzeum udvarán.  Az Effected Band koncertje mellett Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya előtt tiszteleg Bágyi Balázs New Quartetje, Pocsai Krisztával. Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal új formációja, a Csillagom kétszereplős koncert-looper előadás lesz. A Borbély Műhely Jazzklub házigazdái és Tompos Kátya közös nyáresti koncertjén balkáni dallamok és régi magyar slágerek feldolgozásai, valamint jazz örökzöldek is felcsendülnek. 
 
Előadások a legkisebbeknek:
Az idei Gyerekteátrum előadásainak sora az Apacuka együttes koncertjével kezdődik. Vásári bábjátékot hoz az Aranyszamár Színház, indiai bábakrobaták szórakoztatják a családokat a MárkusZínház jóvoltából. A régi ismerős, Vitéz László menyecskét keres, a Nyáry Bábszínház pedig a Nyúlkaland-ról mesél a gyerekeknek.
 
További  információ:
Weboldal: Szentendrei Teátrum
Programfüzet: Online programfüzet
Facebook oldal: Szentendrei Teátrum 
 
(X)
Fotó: Deim Balázs