Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál 2018

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál egy teljesen egyedi, exkluzív élményeket nyújtó minőségi zenei fesztivál a Tisza-tónál 2018. július 26-29. között.

A Tisza-tó számtalan lehetőségét megragadva és összehangolva álmodta meg Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált: a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözésével. A cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos.

Idén rendezik meg ötödik alkalommal ezt a különleges fesztivált, ahol az érdeklődők nemcsak komolyzenei, tánc és egyedi előadásokat láthatnak, hanem az aktív pihenés számos formáját is kipróbálhatják. Kerékpározhatnak, csónakázhatnak, sétálhatnak, relaxálhatnak a természet lágy ölén. Az egészséges táplálkozás jegyében pedig megkóstolhatják a helyi termelők termékeit illetve az őstermelők által termesztett alapanyagokat.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan pénteken, idén 2018. július 27-én, egy különleges előadással várja az érdeklődőket Tiszafüredre, a Morotva-félszigetre. 20 órai kezdettel fellép az Experidance Production a Nostradamus: Világok vándora című produkcióval, mely ez alkalommal egyszeri és megismételhetetlen módon kiegészül Miklós Erika és Molnár Levente operaénekesekkel, illetve a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarával és a kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal Sándor Szabolcs vezényletével. Érdemes hamarabb érkezni ezen az estén, hiszen a Morotva-félsziget soha nem látott dekorációt kap erre az alkalomra és számos helyi termelő is várja majd kiváló termékeivel a közönséget.

A Fesztivál szombati napján, 2018. július 28-án rendezik meg a Tour D’Opera kerékpártúrát, melynek megállóiban különböző műfajú, zenei koncerten vehetnek részt a kerékpározók. A 67 km-es túra során a 4 méter magas gátnak köszönhetően csodálatos panoráma mellett érik el a résztvevők a koncertek helyszíneit, melyeknek a Tisza-tó menti települések kikötői, tópartjai adnak otthont. A megállók során nemcsak az opera vagy a kamarazene világába kalauzoljuk el az érdeklődőket, de a településeknek is biztosítanak lehetőséget értékeik, helyi termékek és gasztronómiájuk bemutatására. Néhány programelem erről a napról, a teljesség igénye nélkül:

Tiszafüreden a Kormorán kikötőben a Magyar Állami Operaház szólistáival, zenészeivel lehet majd találkozni, akik kimondottan erre az alkalomra állítanak össze egy műsort.

Tiszanána – Dinnyéshát kikötőjében az Armel Opera Festival interaktív programján vehet részt a közönség. Ezen az állomáson a bátor zenekedvelőkre egyedülálló lehetőség, a nézősereg többi tagjára pedig vidám pillanatok várnak, ugyanis a Conduct Me! című program keretében egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekar előtt állni és azt vezényelni. A sarudi strandon Palya Bea énekesnőtől hallgathatnak meg a vendégek az Egyszálének című albumáról magyar népdalokat és saját dalokat is. A túra során fellép még a Vivat Bacchus együttes is, akik sajátos módon használnak különböző zenei irányzatokat, dolgoznak fel híres magyar verseket és így születnek meg általuk a bordalok.

Fellépnek még továbbá: - MH Szolnok Légierő Zenekar (Tiszafüred, Tisza-tavi Kerékpáros Centrum) - Hoffmann Richárd és Nédó Olga: Violin and Voice Show (Poroszló, Közössi tér) - Fourtissimo (Kisköre, Hallépcső) - Pitti Katalin, Napsugár Anna és a Tavirózsa népdalkör (Tiszaderzs, kikötő) - Egyházi Géza és Mahó Andrea (Tiszaszőlős, kikötő).

Azokra is gondoltak, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak kerékpárra pattanni. Nekik és a víz közelségét kedvelőknek szól a Boat D’Opera nap, mely tavaly debütált és idén 2018. július 29-én, vasárnap indul útjára az abádszalóki Szalók Yacht Klubból. A 8-10 fős, motorral ellátott csónakokat képzett túravezetők kormányozzák el a koncertek helyszíneire, és mindamellett még a Tisza-tó egyedi növény- és állatvilágát is ismertetik az utasokkal.

Ennek a napnak a programjai között szerepel:

- Bősze Ádám zenei stand-upja,

- Marton Éva operaénekes tanítványainak (Megyimórecz Ildikó és Horti Lilla) előadása,

- Zarándy Ákos fiatal zeneszerzőnk kortárs darabjának bemutatója,

- St. Martin egyedülálló szaxofonjátéka,

- Dobszay Péter karmester fellépése a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Rezes Nagyparti Együttesével

- Horgas Eszter és Falusi Mariann különleges duettje,

- a Klezmerész Együttes produkciója.

Július 26-án, csütörtökön Tiszafüreden a Morotva-félszigeten valósul meg a Családi TO’Piknik. A neve már sejteti, hogy a gasztronómia áll a nap középpontjában, de mindezt megfűszerezik érdekes, interaktív komolyzenéhez kapcsolódó programokkal, workshoppokkal és játékokkal, hiszen ez a rendezvény az egész családnak szól, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Lesz főzőverseny, ahol minden évben más-más operaénekes vagy zeneszerző kedvenc ételét fogják elkészíteni a vállalkozó kedvű csapatok, akiknek az alkotásait egy ismert sztárséf fogja véleményezni a Pannon Gasztronómiai Akadémia jóvoltából. Az idei választott az étel tekintetében Kodály Zoltán, akinek a kedvence a tojásos lecsó volt krumplis gombóccal tálalva.

A Fesztiválra válthatók napijegyek és kombinált bérletek is a www.operaofthenature.com weboldalon vagy a jegy.hu oldalán online vagy személyesen az Interticket értékesítési pontjain.

További információkért látogasson el a www.operaofthenature.com weboldalra.

(X)