Tizenegy bemutató a Vígszínházban

A teátrum három játszóhelyén 11 új darabot láthat majd a közönség, köztük három ősbemutatót, egy a színház számára írt fekete komédiát, monodrámákat és két film színpadi változatát is. 

Charlie Chaplin: A diktátor / Vígszínház / Rendező: Eszenyi Enikő
Chaplin legnagyobb hatású műve mélyen humanista alkotás. Hol kíméletlenül szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek. Az előadás főszereplője ifj. Vidnyánszky Attila, a színpadi változatot Vecsei H. Miklós írja. (2018. október)

Mihail Bulgakov: Bíbor sziget / Pesti Színház / Rendező: Hegedűs D. Géza
Bulgakov zenés szatírájában egy színházi társulat bemutató készül. A Jules Verne álnéven publikáló fiatal író opuszát, a Bíbor szigetet szédületes energiával próbálja a társulat. Az előadásban kitör a vulkán, amikor a főpróbán megjelenik a cenzor. (2018. október)

Pass Andrea: A vándorkutya (ősbemutató) / Házi Színpad / Rendező: Pass Andrea
Minden hétvégén más család gondoskodik Vándorkutyáról. Imádják a gyerekek, de minden szülő másképpen fogadja. Hiszen Vándorkutya mindent lát! És mindent kiszimatol! Pass Andrea ezt a fekete komédiát a Vígszínház számára írja és rendezi. (2018. október)

Molnár Ferenc: Liliom / Vígszínház / Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Molnár Ferenc darabja a magyar drámairodalom egyik legnagyobb hatású műve. Julika és Liliom szívszorító legendája 110 éve hódítja meg a világ színpadait. A két főszerepben Szilágyi Csenge és Orosz Ákos. (2018. december)

Henrik Ibsen: John Gabriel Borkman / Pesti Színház / Rendező: Valló Péter
A korrupt, önző bankár bukása után az áldozat szerepében tetszeleg. Gátlástalanul átgázol feleségén, volt szerelmén, barátján. Elvesztett hitelét, megtépázott hírnevét próbálja visszaállítani. Ám lehet-e utólag elégtételt venni a tönkretett életekért? A címszerepben Hegedűs D. Géza. (2018. december)

Fábián Péter, Benkó Bence, Király Dániel: Kozmikus magány (ősbemutató) / Házi Színpad / Rendező: Király Dániel
Fiatal alkotók írnak a Vígszínház számára új darabot. Mitől válhat élhetővé a közösség számára egy élhetetlen bolygó? Az izgalmas, zenével teli sci-fi a Vígszínház és a K2 független társulat közös előadása, melyet a színház fiatal színművésze rendez. (2018. december)

John Cassavetes: Premier / Vígszínház / Rendező: Szász János
A világhírű amerikai rendező, John Cassavetes lenyűgözően bensőséges vallomása színházról, a színészi létezésről. Hol tragikusan, hol szellemesen vezet be ebbe a titkokkal teli világba. A filmből készült színpadi változat Magyarországon először a Vígszínházban lesz látható.  Főszerepekben Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza (2019. március)

Bertolt Brecht: Baal / Pesti Színház / Rendező: Horváth Csaba
Brecht költői darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről. A zseniális költői tehetséggel megáldott Baal örök lázadó. Az előadás rendezője a zene, a tánc és a mozgás nyelvén szólítja meg a nézőket. A címszerepet Wunderlich József játssza. (2019. március)

Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam! (ősbemutató) / Házi Színpad / Rendező: Kincses Réka
Meddig tarthatjuk magunkban a kimondhatatlant, melyekről hallgatni kényszerülünk? Az Auschwitzot megjárt Miriam hosszú évtizedek után felfedi titkát. A világhírű svéd regény Péterfy Gergely átiratában, Igó Éva főszereplésével mutatkozik be a teátrumban. (2019. március)

Házi Színpados bemutatók még az évadban:

Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Ezzel az előadással tiszteleg a Vígszínház Kertész Imre, Nobel-díjas író emléke előtt. A Kaddis című regényét Lukács Sándor tolmácsolja.

Kornis Mihály: Kádárné balladája / Rendező: Telihay Péter
Milyen egy nagyember árnyékában élni, és tanúja lenni a történelemnek anélkül, hogy részt vennénk benne? Tragikus és ironikus monológ Kádár Jánosné szájából Kútvölgyi Erzsébet előadásában.

Eszenyi Enikő színházigazgató tájékoztatása szerint a társulat négy előadást visz Kolozsvárra, a Háború és béke pedig Kínában a Habrini Nemzetközi Színházi Fesztiválon lesz látható.

(X)