3+1 mesés túra Európában

1. Egy kis hazai: Országos Kéktúra

Hegyek-völgyek, árnyas erdei ösvények. A nyár tökéletes arra, hogy túrabotot és hátizsákot ragadjon, és családjával, barátaival a természet szépségeit testközelből is megtapasztalja. Európa változatos és lélegzetelállító vidékei olyan túraútvonalakat kínálnak, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik a nyarat. Kalandra fel!

1. Egy kis hazai: Országos Kéktúra

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, 1160 kilométeres turistautat követve Magyarország legszebb északi vidékeit ismerheti meg. A táv első hallásra soknak tűnhet, de aggodalomra semmi ok, a túra szakaszonként is teljesíthető, a terep pedig nem nehéz, így a család kisebb tagjai is szeretni fogják. Az egyes résztávok teljesítése után pecsétet kapunk a füzetünkbe, az utat pedig onnan folytathatjuk legközelebb. Nemcsak a táj és a gyönyörű természetvédelmi övezetek, de a falvakban élő 3+1 mesés túra Európában emberek kedvessége, vendégszeretete is színessé teszi a kalandot. Az éjszakákat a legkülönbözőbb szállásokon tölthetjük: panziók, kulcsosházak is várják a vendégeket, de ahhoz, hogy igazán közel érezzük magunkat a természethez, a sátrazást javasoljuk.

2. A belső utazás: Szent Jakab útja (Spanyolország)

Az itthon csak El Caminóként ismert, ősrégi zarándokút a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Az út legnépszerűbb szakasza a Pireneusok lábánál kezdődik és a galíciai Santiago de Compostela városáig tart, ahol a legenda szerint Szent Jakab apostol földi maradványait őrzik. Ez a táv körülbelül 780 kilométer, és 30-35 nap alatt teljesíthető. Persze a céltól közelebbről is indulhatunk, ha nem szeretnénk egész éves szabadságunkat egyben kivenni. A népszerű túraútvonal mai napig őrzi spirituális jellegét: sokan a megújulás, elmélyedés, önmegismerés céljával vállalkoznak rá. Ha testi-lelki kiszakadásra vágyunk a nagyvárosi életből, az El Caminót nekünk találták ki!

3. A magaslatok szerelmeseinek: GR20 (Korzika, Franciaország)

Az 1972-ben épített, 168 kilométer hosszú GR20-as út átszeli egész Korzikát, és Európa egyik legváltozatosabb táját mutatja be. Az elsősorban gyakorlott természetjáróknak ajánlott magashegyi túra körülbelül 15 nap alatt teljesíthető, és bár az út kifejezetten nehéz, erőfeszítéseinkért a gyönyörű, gránittal borított holdbéli táj, a jégkorszaki tavak, és a hósapkás hegycsúcsok kárpótolnak. Ha szeretné megismerni saját határait és egy kicsit jobban elmélyülni a hegymászás rejtelmeiben, irány Korzika!

+1 Kaland a sarkkörön túl: Fjällräven Classic

Érintetlen természet, végtelen zöld terek, lappföldi vadon. Az extrémebb vidékek kedvelőinek tökéletes választás a svéd túrafelszerelés-gyártó által nyaranta megrendezett Fjällräven Classic, amelyre a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek a természetjárás hívei. A kanyargó folyók és hatalmas hegyek alkotta drámai táj végigkíséri a hétnapos utat, ami során megtapasztalhatjuk a nomád élet szépségeit. A Nikkaluokta és Abisko közötti 110 kilométeres útvonalon ugyanis a svéd allemansrätten (a természethez való közös hozzáférés joga) értelmében ott verhetünk sátrat, ahol éppen jól esik. A résztvevők így tiszta, csillagos ég alatt tölthetik az éjszakákat, ahol a csendet legfeljebb egy arra bóklászó rénszarvascsorda zavarhatja meg.

 

 

2. A belső utazás: Szent Jakab útja (Spanyolország)
3. A magaslatok szerelmeseinek: GR20 (Korzika, Franciaország)
+1 Kaland a sarkkörön túl: Fjällräven Classic