65 ember magasra nőtt a meranti

Mintegy kilencven méter magas az a merantifélékhez tartozó fa, amelyre egy maláj nemzeti parkban bukkantak a Cambridge-i Egyetem és Sabah szövetségi állam erdészeti szakemberei. A fa a tudósok szerint a trópusokon növő legmagasabb lehet a világon.

A Malajzia egyik érintetlen vadonjában, a Maliau-medence erdőiben található, sárga meranti 1,2 méterrel magasabb, mint az eddig legmagasabbnak tartott trópusi fa, ami egy 88,3 méteres sárga meranti volt. Utóbbi a maláj Tawau-hegységben lévő nemzeti parkban nő.
Az óriásfát a kutatók a terület biodiverzitásának megőrzése céljából végzett felderítő repülések során fedezték fel. Pontos magasságát egyetlen módon lehetett megállapítani: ha valaki felmászik rá és mérőszalaggal megméri. Egy térségbeli tapasztalt famászó, Unding Jami a közelmúltban tette ezt meg.

– A fa lejtőn áll, ezért lejtőn lefelé 91 méter magas, lejtőnek felfelé 88 méter. Átlagmagasságát 89,5 méterben állapítottuk meg – magyarázta David Coomes, a Cambridge-i Egyetem növénytudományi tanszékének kutatója.
A fa nagyjából olyan magas, mintha 65 ember állna egymás vállán, vagy egymásra raknának 20 londoni emeletes buszt. Néhány méterrel alacsonyabb a 96 méteres londoni Big Bennél. A világ legmagasabb fája egyébként a kaliforniai Redwood Nemzeti Park mamutfenyője, amely 115,6 méter.
– A mérsékelt övben a mamutfenyők akár 30 méterrel magasabbra is nőhetnek, de a trópusokon 90 méter körüli a magassági határ. Senki nem tudja, hogy miért – tette hozzá Coomes.
A meranti fajok Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonosak. Több változatuk ismert: sötétvörös, vörös, világos vörös, sárga és fehér. Az elnevezések a faiparban is kedvelt fa színváltozataira utalnak. Törzsének ág nélküli része eléri a 15-25 métert. A sárga meranti a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett faj.