7 dolog, amiért érdemes Máltára menni

1

Valletta vonzereje elsősorban a csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és méltóságteljes erődítményfalak határolják. Az a város, ahol kellő időt érdemes szánni az „improvizálós” sétálgatásra. Nem nagyváros, mindössze kilenc hosszanti és tizenkét keresztutcából áll, így a legkisebb főváros az EU-ban. Éppen a kis mellékutcákban ildomos megkülönböztetett fi gyelmet szentelni a régi házak zárt balkonjainak, amiket számtalan formában építettek és dekoráltak.

A város, amely a hős johannita lovag, Jean Parisot de Valette nagymesterről kapta nevét, 2018-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Korábban a Nagymesterek Palotájában működött a parlament, ma már csak a köztársasági elnök irodái vannak itt. Reneszánsz stílusú épület, legfőbb vonzereje – tekintélyes megjelenése mellett –, hogy a johannita lovagrend lovagi páncéljai teljes fegyverzetben állnak sorfalat a grandiózus épület alsó szintjének folyosóin. Kisfi úknak, de talán kislányoknak is maradandó élmény lehet, hiszen kedvenc meséiket eleveníthetik meg az életnagyságú páncélos lovagokkal (vagy épp páncéljukba bújva) harcolva.

Ékkőként ragyog ki a máltai műemlékek közül a valettai Szent János-társkatedrális. A katolikus egyház egyik leghíresebb és legszebb barokk székesegyháza. A lovagrend örökségeként maradt fenn, renoválása még mindig folyik, de most már az apróbb aranyozásokat végzik. Talapzata az egyházfi ak temetőjéül is szolgált, ezt márványkövek tanúsítják. Melléktermében két híres, nagyméretű Caravaggio-festmény látható.

2

A Nagy Kikötő (Grand Har- bour) túlpartján terül el a történelmi Három Város. Egy-egy félszigeten fekszik Birgu (Citta Vittoriosa), Isla (Citta Senglea Invicta) és Bormla (Citta Cospicua) – valamennyi középkori eredetű. Birgu egyesek szerint Valletta és Mdina mellett Málta legszebb középkori városa. A fő látnivalói a Szent Lőrinc-templom, a „Notre Dame”-kapu, az inkvizítori palota. A Három Város meglátogatását érdemes a Felső-Barakka-kertben zárni, ahol szökőkút, mediterrán növényzet és gyönyörű kilátás van a Nagy Kikötőre. És fordítva: a sárga máltai kőből épült Felső-Barakka-kert a tengerről is feltűnik, ha valaki hajóval érkezik. A kertből egy gyors liftezéssel le lehet jutni a kikötőbe.

3

A 4000 éves múlttal rendelkező Mdina a máltai kereszténység bölcsője és a korábbi főváros a sziget keleti felén. A hagyomány szerint itt élt Szent Pál, miután Krisztus után 60-ban hajótörést szenvedett Málta partjainál. A 8. században az arabok bevehetetlen falakat húztak a kisváros köré, így alakítva fellegvárrá. Innen ered mai neve is, ami szó szerint „fallal körülvett város”-t jelent.

4

Gozo szigete 25 percnyi kompozásra van Máltától. Szemmel láthatólag zöldebb, mint a „fősziget”, és falusias jellege miatt nyugodtabb is. A települések szűk kis utcácskáin romantikus sétákat tehetünk, a legszebb természeti képződmény pedig a San Lawrenz melletti Azúr Ablak. Ezt egy majdnem 100 méter magasan fekvő,  csaknem 100 méter hosszú sziklalap alkotja, ami két hatalmas, a természeti erők által formált oszlopon nyugszik. Nevét a körülötte lévő, nagyon mély tenger színe ihlette.

A gozói Ramla-öböl vörös homokos partján még novemberben is élvezhettük a tengert: 25 fok, napsütés és meleg víz várt minket. Az UNESCO-világörökség része az ősi Ggantija Temples látogatóközpontja. A 6000 éves köveket kifeszített sátorral védik az időjárás viszontagságai ellen. Újdonság a 4D mozi, ahol megnézhetjük az ősi múltat, a templom évezredeken keresztül ívelő történetét.

5

Marsaxlokkban, ebben a kimondhatatlan nevű ha lászfaluban megnézhetjük Málta jellegzetes, színpompás, csúcsos alakú halászhajóit, a luzzukat. A hajók oldalán Ozirisz szeme védi az utazót a gonosz szellemek-től és minden veszélytől, ami csak leselkedhet rá. A marsaxlokki halászok gondoskodnak szinte az egész sziget friss hallal való ellátásáról, ők szállítják a halat és a tengeri herkentyűket a vallettai halpiacra is.

6

Az egyik legkorábbi civi- lizáció nyoma a Tarxien község területén álló megalitikus templomegyüttes. Azt tartják ezekről a templomokról, hogy körülbelül 1000 évvel a gízai piramisok építése előtt emelték őket, és romjaik ezáltal a legöregebb önálló emlékművek a világon. A templomegyüttes maradványait 1902-ben, teljesen véletlenül fedezték fel egy építkezés során. A 20. században renoválták, megerősítették a falak egy részét, aztán leálltak a felújítással. 2010-ben fejezték be, egy nagy sátortetőt vontak föléjük, hogy megóvják a romokat. A közelben, Paola településnél áll ugyanennek az ősi civilizációnak a világhírű föld alatti sírtemploma, a Hal Saflieni Hipogeum.

7

Wied iz-Zurrieqtől néhány perc alatt elérhető csónak- kal a Kék-barlang. Tiszta, mélykék vizén át szép, napos időben egészen a tengerfenékig le lehet látni. Érdemes a kora délelőtti órákban érkezni, ilyenkor a nap besüt a barlangba, és valóban kéknek látszik, és a mélyben még talán korallokat is láthatunk.A Kék-barlang fölött van egy kilátó is nagyon szép panorámával.

Így kerültek Máltára a lovagok

A szentföldi keresztes hadjáratok megszűnése után Rodoszon letelepült johannita lovagokat Nagy Szulejmán török szultán elűzte a szigetről. Kárpótlásul és védbástyául V. Károly német-római császár és spanyol király átadta nekik Máltát 1530-ban azzal a feltétellel, hogy Szicília kormányzójának minden évben ajándékoznak egy máltai sólymot. Tevékenységük egyik legfontosabb része volt a gyógyítás: ispotályt (kórházat) tartottak fent a jeruzsálemi zarándokok részére. A keresztes hadjáratok idején felszabadították Jeruzsálemet.

Repülőtipp

A Wizz Air télen heti két járatot közlekedtet Budapestről Máltára: szerdán és vasárnap. Nyáron hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton indít gépet. Jegyek egy útra (minden adóteherrel együtt) már 14 990 forinttól kaphatók. Bővebb információa Wizz Air oldalán: wizzair.hu.

Hoteltipp

Kényelmes szálláshely Vallettában a Corinthia St. George’s Bay Hotel*****. Az impozáns szállodának kiváló a konyhája és a wellnessrészlege is. Üzletemberek is előszeretettel veszik igénybe, rendezvényekre is kiválóan alkalmas.

 

Utunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal és a Wizz Air légitársaság szervezte.