Ajman – az Emirátusok felfedezésre váró gyöngyszeme

Ha az Emirátusokról hallunk, azonnal a felhőkarcolók, a földből az utóbbi évtizedekben szédületes tempóban kiemelkedő modern városok, ugyanakkor a mesés kelet jut eszünkbe. Nos, ez igaz Ajman esetében is. Az emirátusok „legkisebb tesójára” - amely mindössze 260 négyzetkilométernyi és 250 000 embernyi lakosú -, ugyanez jellemző. Csak ámulunk az irdatlan méretű épületek láttán, amelyek mindegyikében egy városnyi ember elfér. Itt minden hatalmas és modern.

Nem volt ez mindig így. Noha mintegy 3000 éves kultúra nyomait tárták fel a helyi ásatások során, hosszú évezredek óta a kis hercegség hagyományos arab életvitelét élte: jellemzően halászattal és gyöngyhalászattal foglalkoztak az itteniek, amelyből igen jól meg is éltek. Ők voltak a környék legjelentősebb hajó gyártói is: ezerszámra szelték a Perzsa öböl habjait az általuk készített hagyományos arab hajók, a dhow-k. Néhányukkal ma is ki lehet hajózni a helyi kikötőkből, aki nosztalgikus hajóútra vágyik.

Az álmos kis hercegség életébe a mintegy 40 éve felfedezett olajkészletek hoztak szédületes változást. Ekkor úgy látták jónak a hercegségek vezetői, ha egyesítik erőiket és 1971-ben megalakult az Egyesült Arab Emírségek Ajman, Sharjah, Abu Dhabi, Dubai, Fujairah, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah részvételével, amely azóta egy országként működik, megtartva bizonyos helyi szabályokat, szokásokat az egyes tagoknál.
Az óriási gazdasági potenciált hozó fejlődés eredményeként az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, az ingatlan ipar és kereskedelem az üzleti szolgáltatások és a szállítmányozás, raktározás és a kommunikáció vezető gazdasági ágakká váltak és az ország bevételének jelentős részét teszik ki. Az ország vezetői viszont számolnak azzal, hogy ez az olajkészletek végesek, ezért – többek között – a turizmus fejlesztését is kitűzték célul, amely a gazdasági ágak egyik vezetőjévé hivatott majd válni.

(Szeszler Szilvia)