Ajman, a legkisebb Emírség

Az emirátusok „legkisebb tesója” mindössze 260 négyzetkilométernyi és 250 000 embernyi lakosú. Irdatlan méretű felhőkarcolók tarkítják a városait és övezik a tengerpartot, amelyek mindegyikében egy városnyi ember elfér.

Nem volt ez mindig így. Noha mintegy 3000 éves kultúra nyomait tárták fel a helyi ásatások során, hosszú évezredek óta a kis hercegség hagyományos arab életvitelét élte: jellemzően halászattal és gyöngyhalászattal foglalkoztak az itteniek, amelyből igen jól meg is éltek. Ők voltak a környék legjelentősebb hajó gyártói is: ezerszámra szelték a Perzsa öböl habjait az általuk készített hagyományos arab hajók, a dhow-k. Néhányukkal ma is ki lehet hajózni a helyi kikötőkből, aki nosztalgikus hajóútra vágyik.

Az álmos kis hercegség életébe a mintegy 40 éve felfedezett olajkészletek hoztak szédületes változást. Ekkor úgy látták jónak a hercegségek vezetői, ha egyesítik erőiket és 1971-ben megalakult az Egyesült Arab Emírségek Ajman, Sharjah, Abu Dhabi, Dubai, Fujairah, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah részvételével, amely azóta egy országként működik, megtartva bizonyos helyi szabályokat, szokásokat az egyes tagoknál.

(fotók: Urbán Györgyi)