Alanya: egy hét, az semmi!

A rutinos, Törökországba utazó magyarokhoz ugyan nem hasonlíthatom magamat, de könnyen lehet, hogy a sokadik út után már én is méterre meg tudom majd mondani a számozott strandok bejáratát Alanyában.Egy korábbi látogatásunkkor az ott nyaraló, amúgy igen nagy számú holland turisták közül többen csodálkoztak, hogy csak egy hétre mentünk: „az semmi, egy hónap, az a legkevesebb, amennyi időre ide jövünk” – mondták.

Hogy mennyire igazuk van, annak alátámasztására most két különleges programról írunk, amin érdemes részt venni.

Aromatik

A »változatosság gyönyörködtet« jegyében született meg a monumentális és impozáns Aromatik Szabadidőpark. Az egész ötlet úgy jött, hogy akadtak turisták, akikben megfogalmazódott a jogos igény, hogy a forró tengerpartot kicsit „hanyagolnák”, és bejárnák a környező, hűvös hegyeket is. És, ha már ott vannak, miért ne horgásznának vagy úsznának is egyet a hűs, tiszta hegyi folyókban? Erre az élményre épült a park, amit kisebb-nagyobb csoportok látogatnak.
A kisgyerekekkel játszóterezni lehet, a nagyobbacskák ügyességi pályákon tehetik magukat próbára. Pompás függőhídon átsétálhatunk a völgyet átszelő folyó felett. A folyóban kenuzni is lehet, nem csak úszni, az általunk kifogott halakat pedig el is készíthetjük, vagy elkészítik nekünk a konyhán. Az ismeretek bővítésére is gondoltak persze: egy szinte arborétumszerű gyógynövényültetvénnyel is büszkélkedik a hely, illetve egy kisállat-kiállítással.
Az egyik csúcsprogram pedig a lovaglás, ami lehetséges zárt pályán, de akár az erdőben is, ha van kedvünk többórás, félnapos lovas szafarira indulni. Kiváló kikapcsolódási lehetőség, ami megmutatja a környék egy egészen más arcát is.

Torosz

Másik szuper, aktív program a Torosz (Taurus)-túra. Az alanyai várból indul egy kis fotózkodással, nézelődéssel, hiszen mesés innen a városi panoráma. Amikor mindenki jóllakott a látvánnyal, a városon áthaladva a Torosz-hegység felé veszi az irányt a csapat. A hegyek között lassan kapaszkodnak felfelé a túrázók, s körülbelül 850 méter magasan megállva egy nomád sátorban kapnak jellegzetes török ételeket. Egyebek között gözlemét, ezt a palacsintához hasonlatos tésztafélét és isteni török teát.
A kis szünet után következik Mahmutseydi nomád falu, ahol a hagyományos török házakat lehet megcsodálni, valamint a falu mecsetét is. Aztán tovább megy a túra felfelé a Torosz-hegységben mintegy 1200 méterig. Áthalad az erdőn Tasatán irányába, és miután több kisebb falut is érint, a folyó mentén megy tovább. Aztán újabb megálló egy frissítő úszás és horgászás erejéig, de az izgalmakat keresők egy paintballersenybe is benevezhetnek. A tartalmas nap záró programjaként kalandos utazással, Land Roverekkel (dzsipekkel) térnek vissza a résztvevők a hegyekből a városba.

Szállástipp

A Club Paradiso Resort színvonalas klubhotel Alanya Kestel nevű részén a tengerparthoz közel, a hegyoldalban, ahonnan egészen rendkívüli a kilátás a tengerre. A tágas, teraszos, akár három hálóhelyiséges szobákba még vízágy is kérhető az egyéb szolgáltatások mellé. Három medence, kiváló csúszdapark, nyolc bár, három étterem, jakuzzi, kivilágított teniszpálya, törökfürdő, fodrászat, esti színvonalas animációs előadások és még megannyi szolgáltatás várja a vendégeket. Fiataloknak van mini- és tiniklub, esténként minidiszkó. A tengerparthoz saját beachbuszt közlekedtetnek félóránként, s a parton is érvényesek a hotel all inclusive szolgáltatásai: ebédelni is lehet, valamint egy beachbárban iszogatni.

Köszönjük a meghívást az Alanya Turisztikai Promóciós Alapítványnak.

 

Kép és szöveg: Szeszler Szilvia