Ausztria mediterrán arca

Az Ausztriába látogató hazánkfi a könnyen ragad le a hozzánk legközelebbi tartományokban: Burgenlandban, Stájerországban vagy Alsó-Ausztriában. Érdemes azonban néha picit tovább utazni – és a kiváló útviszonyok miatt ez nem is kerül sokkal több időbe –, hogy megtapasztaljuk az országnak egy különösen bájos vidékét: Karintiát.

Ausztria legdélebbi – és egyben legnaposabb – tartománya Szlovéniához és Olaszországhoz való közelségének köszönhetően még tenger híján is képes mediterrán hangulatot árasztani. Ennek legszembetűnőbb jelei a karintiaiak vendégszeretetében, gasztronómiai kifinomultságában és a többi osztrákéhoz képest lazább életszemléletében ütköznek ki. A hegyek és völgyek speciális elhelyezkedése miatt fordított hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki télen: az ezer méternél magasabban fekvő részeken akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a völgyekben. Ez a meteorológiai jelenség elképesztően kellemes síeléseket és téli túrákat ígér.

Konyhák találkozása

A tartomány második legnagyobb városa, Villach több szempontból is ismert és kedvelt a turisták körében. A középkori hangulatú, Drá va menti kisváros adventi vására legendás, csakúgy, mint a közeli sípályák (például. Gerlitzen, Nockberge) és a korcsolyázásra alkalmas tavak (a legközelebbiek az Ossiachersee és a Faakersee). Nyáron viszont ugyanezek a helyszínek látványos túrákra, hegymászásra és tóparti nyaralásra csábítanak. A karintiai tavak – amelyekből a tartomány több mint négyszáz kisebbet-nagyobbat számlál – olyan tiszták, hogy azokban megél még az igen kényes ízlésű tavi pisztráng is.

Villach különösen szerencsés gasztronómiai elhelyezkedésű, ahol találkoznak a kiadós hegyi ételek a könnyű mediterrán fogásokkal. A hagyományos osztrák söröző-étteremben (Villacher Brauhof) nemcsak a helyi főzetet, hanem annak kulináris felhasználását is nyomon követhetjük ízlelőbimbóinkkal. Egyebek között sörleves, sörben pácolt marharostélyos és malátamártásos palacsinta teheti teljessé a folyékony kenyér élvezetét. Másrészt viszont az autentikus olasz konyhát képviselő Travestere étteremben olyan friss tengeri fogásokat kínálnak, mintha csak az Adriai-tenger partján ülnénk, és nem az égbe törő hegyek között.

A jó házasság alapja

Egész évben érdekesek a környékbeli paraszt gazdaságok, amelyek jelentős része turistákat is fogad éjszakára. Ezek közül kiemelkedik a Palzerhof, az egyik legrégebbi ilyen kúria. Ebben a több száz éves házban és a hozzá tartozó földeken az osztrák vidéki élet minden csínjával-bínjával megismerkedhetünk. A birtok urai a mezőgazdasági és állattenyésztési feladatok mellett szenvedélyes vadászok is voltak, ezért a falakon tekintélyes trófeagyűjtemény lóg, amit kitömött óriásrágcsáló-sereg őriz.

A többi közt helyi ételek – például a sütemények – elkészítését lehet itt ellesni és ki próbálni. Azért a bonyolultabb konyhai machinációkat érdemes rábízni a helyiekre, akik szakértők a témában, és kérésre főznek is nekünk. Például a karintiai specialitást, a Kasnudelnt, ami egy alpesi mentafélével fűszerezett, sós túrógombóc. Ennek elkészítése itt olyan létfontosságú ismeret, hogy az lányok hajdanán csak akkor mehettek feleségül, ha ebben már profik voltak.

Misztikus túra a Kutyafi-tanyához

A festői szépségű Dobratsch-hegy nemzeti parkja télen-nyáron alkalmas túrázásra, amihez igény szerint vezető is jár. A fenyveserdővel borított vidék titkairól a tapasztalt erdőkerülők rengeteget tudnak. Vezetőnk történetei mágikus jelentéssel töltik meg az erdő árnyait és neszeit. A mesék a régmúlt idők emberéről, titkos barlangokról, erdei manókról szólnak. A rengeteg gonosz szellemeit gyantafüsttel tartjuk távol, miközben úti célunkhoz igyekszünk. Ez sem kevésbé mesés hely: a Hundsmarhof (Kutyafi -tanya) egy kivételesen kapzsi és kegyetlen gazdáról kapta nevét, aki megpróbált túljárni a hegyi törpék eszén, ám végül maga járt pórul.

Szerencsére a mai tulajdonosok már vendégszeretőbbek, ezért egy kiváló pihenőházat üzemeltetnek a megfáradt vándoroknak.