Az idei tél újdonsága: okossíszemüveg

2014-ben a Ski amadé az okossíszemüvegével Európa-szerte éllovasnak számított. A már meglévő Ski amadé Guide alkalmazásra alapozva az Evolaris céggel együttműködésben kifejlesztettek egy speciális applikációt az okossíszemüveghez, amelyet a felhasználók ingyenesen letölthetnek az App Store-ból.

 „300 méter múlva tartson balra. Itt forduljon balra. Elérte úti célját” − ehhez hasonló lesz, ha valaki a Ski amadé síszövetség területén használja majd az okossíszemüveget. Beszélni ugyan még nem tud a szemüveg, de az útmutatások felvillannak majd a síszemüveg jobb alsó sarkában, akárcsak valamennyi további információ.

A sípálya-navigáció mellett a szemüvegen folyamatosan jelennek meg további információk a régióról, a síterepről, a hüttékről és a sípályáról. Emellett akár az időjárás-előrejelzést vagy a sebességünket is leolvashatjuk a lencséről. Akárcsak az autóban, a szemüveg esetében is választhatunk, hogy milyen útvonalon szeretnénk haladni: inkább kék pályákon vagy sportosabb szakaszokon, esetleg egy olyan útvonalon, amin a síterep legszebb kilátópontjai találhatóak és amelyeket a szemüveg különösen látványosságként tart számon. A szemüveg továbbá felhívja a síelők figyelmét azokra az attrakciókra, amelyek mellett éppen elhaladnak, így a felhasználók semmiről sem maradhatnak le.

A biztonsági beállítások segítségével úgy is beállíthatjuk a síszemüveget, hogy egy bizonyos sebesség felett automatikusan kikapcsol, hogy a síelő figyelmét ne tereljék el a megjelenő adatok. Mivel azonban az információs ablak a lencse legalján van, a síelőnek nem kell folyamatosan oda néznie. A helyezet inkább fordított: ha szeretnénk látni az információkat, akkor tudatosan oda kell néznünk.

Az üdülővendégek mind az öt Ski amadé sírégióban, összesen 25 Intersport Rent állomáson bérelhetik ki az okossíszemüveget napi 19 euróért. A Recon cég által kifejlesztett mini számítógépet a beépített wifivel és GPS-szel akár a saját szemüvegünkbe is beszereltethetjük. A Ski amadé Guide applikáció adatai egy USB vevőegység segítségével kerülnek a szemüvegre. Az okossíszemüveg a csuklón elhelyezhető távirányítóval könnyedén kezelhető és már meg is nézhetjük a következő hüttéhez vagy felvonóhoz vezető utat – ez akár offline változatban is működik. Mihelyst a szemüveg újra csatlakozik az internetre, az időjárási adatok, valamint a felvonó- és sípálya-információk is aktualizálásra kerülnek.

 

(Forrás és fotó: Ski amadé)