A bár a spanyolok második otthona

Spanyolországban minden 175 emberre jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon – derült ki a Nielsen Iberia piackutatócég által készített felmérésből.

Spanyolországban bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot. Ezt a nagyon jellemző szokást a gazdasági válság sem törölte el a dél-európai országban, de a bárok forgalma jelentősen, 30 százalékkal csökkent 2008-tól kezdve, és 25-30 ezer helyet be is zártak – állapították meg a kutatók. A Nielsen szerint a 2015-ös volt az első év, amikor érezhető volt, hogy az ágazat magára talált, és sorra nyíltak az új vendéglátóhelyek. Tavaly 3,6 százalékkal nőtt a bárok száma az egy évvel korábbihoz képest.
– A spanyolok, amint javulást érzékelnek a pénztárcájukon, rögtön kezdenek eljárni – értékelte a folyamatot Gustavo Núñez, a Nielsen Iberia vezérigazgatója. A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálnivalót is.
Spanyolországban jelenleg több mint 260 ezer bár üzemel. Tízből hat pedig tradicionális jellegű és legalább már 15 éve működik. A spanyol gazdaság számára kulcsfontosságú a vendéglátás, az aktív népesség 8 százalékának ad munkát.