A boldogság kék tengere

Horvátország isteni kombinációját nyújtja a lélegzetelállító természeti szépségeknek, a nagyszerű strandoknak, a történelmi kincseknek, az érdekes építészetnek, a hihetetlen boroknak és az ízletes tengeri ételeknek.

Rendkívüli szigetekkel tarkított partvonala vitat- hatatlanul az ország egyik fő vonzereje. Az első dolog, ami feltűnik az embernek, a víz tisztasága. Amikor egy káprázatos, fehér kavicsos strandra megyünk, a tenger ékszeres intenzitással csillog a smaragd és zafír árnyalataiban. Homokos és sziklás partok is vannak, ezek tökéletesek a lazuláshoz és a napozáshoz. Ha pedig nem csak pihenni szeretnénk, számtalan „vizes tevékenység” csábít: sznorkelezés, búvárkodás, kajakozás, szörfözés és vitorlázás.

Bércek és tányérok

A csillogó tengerről elfordítva tekintetünket egy fenséges hegyvonulatot láthatunk: ez a Dinári-hegység, ami Olaszországtól Albániáig húzódik szinte végig a tengerpart mentén. A mészkőhegyek a csendes csúcsok, barlangok, folyami kanyonok, vízesések és festői tavak otthona. Akik az aktív nyaralást szeretik, azoknak számos lehetőséget kínálnak a nagy számú túra- és kerékpárutak, a sziklamászóhelyek, a raftingolás és a kalandparkok.

A horvát kultúrában nagy hagyománya van asztalhoz invitálni a vendéget. Ez nemcsak a horvát vendégszeretetről, de a horvát termékek minőségéről is szól. Az egyszerű, házias konyha a családi kézben tartott vendéglők egyik jellemzője, de a dél-európai eredetű ételek újfajta, „kalandosabb” ízvilágot is hoztak az eredeti mellé. A horvát borok és olívaolajok pedig ott vannak a világ színpadán is, és a legmagasabb elismeréseket is begyűjtötték már.

Opatija, a klasszikus

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében a birodalom elitjének legelegánsabb tengerparti üdülőhelye volt a Rijekától (Fiumétól) 13 kilométerre fekvő Opatija (Abbázia). Bár a jugoszláv érában sokat vesztett régi fényéből, az elmúlt évtizedben újra a népszerű tengerparti városok közé került. Vonzerejét elsősorban látványos fekvésének és egész évben kellemes éghajlatának köszönheti.

A város a Kvarner-öbölben, az Učka-hegység és a csillogó Adria között fekszik, és az egész vízpartot egy nagy sétány köti össze. Nagyszerű strandokat nem találunk itt, de a védett öblökben kiválóan lehet fürdeni, és kitűnő éttermek gondoskodnak arról, hogy megismerjük a klasszikus horvát, illetve mediterrán ételeket.

Rovinj, a sláger

Az Isztriai-félsziget talán legnépszerűbb helye Rovinj városa, amely megőrizte az eredeti mediterrán halásztelepülés jelleget. Esténként valósággal pezseg a hangulatos, szűk utcás, macskaköves óváros, mindenfelé hangulatos kis vendéglők csalogatnak fantasztikus illatokkal. Az óváros egyébként egy tojás alakú félszigeten fekszik. A csöndes nyaralásra vágyók a Rovinj-szigetcsoport 14 szigete közül is kiválaszthatják a nekik megfelelőt.

Pula, az ősrégi

Isztria legnagyobb városának büszkesége az ókori római építészet. A szívében rendkívül jó állapotban fennmaradt amfiteátrum uralja a panorámát – manapság nyári koncertek és fesztiválok helyszíne. A 60 ezres Pula forgalmas kereskedelmi központ is, de sikerült megtartania barátságos középváros jellegét. Számos strand várja a turistákat, az üdülőhelyeket és a tengerpartot illatos fenyvesek, kávézók és jó kis éttermek dobják fel. Délen, a Premanturafélszigeten látványos természetvédelmi parkot találunk a tengerpart mentén.

(va)