Egy hétvége a Magas-Tátrában

Nyáron kellemes klímájával és gyönyörű szikláival csalogatják a turistákat Szlovákia büszkeségei a Magas-Tátra hegycsúcsai. Míg télen a síelők, addig nyáron a túrázók veszik birtokba a hegyormokat.
Budapestről könnyen eljutunk vonattal Poprádra, amitől csak egy ugrás Szepes Szombat (Spišská Sobota), ami egy a 16 szepesi város közül.
 
Nevét a szombati napokon tartott vásárokról kapta, előtagja pedig egykori vármegyei hovatartozására utal. Nyugalom és csend övezi ezt a helyet. Az idő múlásával semmit se változott Szepes Szombaton. Fő látványossága az 1273-ban épült Szent György templom. Későromán stílusban épült, de a XV. század második felére már a gótikus építések jegyeit hordozta.  Mintha egybeépítették volna, olyan közel áll a templomhoz az 1598-ban emelt, jellegzetes grafittó díszítésű reneszánsz harangláb. A templomban a Szepesség egyik leggazdagabb gótikus szárnyasoltár-gyűjteményét őrzik. Kiemelendő ezek közül a későgótika stílusában készített Szent György és Szent Antal oltárok az 1503 és 1520 közötti időszakból, melyek a híres Lőcsei Pál mester szorgalmát dicsérik. 
 
Honi vonatkozás a tér 28-as számú házán elhelyezett Mátyás király előtt tisztelgő emléktábla, mely 1474-es itt-tartózkodását idézi dicső uralkodónknak. A templomhoz közel látnivalóként szolgál még a főtéri Mária-oszlop és a barokk palotának épült városháza is. Ugyanitt látható a város 1848-as magyar szabadságharc emlékére „Édes magyar hazánk iránti szeretetből” emlékmű. Szepesszombat egésze különösen szép, zsindelytetős reneszánsz házsoraival szegélyezett orsó alakú főtere olyannyira megőrizte reneszánsz / barokk  korhű jellegét, hogy a filmrendezők kosztümös filmjeikhez sok ízben választották színhelyül.
 
A Tátrai Aquapark már tizedik éve üzemel, és az évfordulónak is köszönhető, hogy attraktív újdonságokkal és meglepetésekkel várja a vendégeket. Márciusban az év legnagyobb újdonságával, egy új gyermekmedencével bővült a poprádi Aquacity. A medence egzotikus öböl hatását kelti, ahol egy elsüllyedt hajót találnak a gyerekek csúszdákkal és óriáscsúszdákkal. Vannak ott teknősök, halacskák és egy leguán is. A nagy komplexumban mindenki megtalálja a maga kikapcsolódását, legyen az a szaunavilág, az úszómedence, a thermál medence vagy a csúzda. Nemrég nyitották meg a gyerekek kedvencét a PLÁZS-t, ahol minden kisgyermek kedvére játszhat illetve pancsolhat és gyönyörködhet a homok szobrokban is.
Poprád városa a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapuja és a gyorsan fejlődő tátraaljai régió központja.
 
Az 52 765 lakosú Poprád a Poprádi-katlan délkeleti részén, a Poprád folyó két partján fekszik. A városba minden évben több tízezer turista érkezik repülővel, vonattal vagy autóval, hogy innen folytassák útjukat Starý Smokovecbe és más tátrai településekbe.
A város mai neve először 1256-ban jelenik meg írásos emlékekben. Poprád kezdetben nem fejlődött olyan gyorsan, mint a szomszédos Nagy és Szepesszombat (Veľká a Spišská Sobota). A város csak a 18. században kezdte utolérni gazdaságilag erősebb szomszédjait. Poprád fejlődésének legfontosabb tényezője a Kassa-Oderberg vasútvonal 1871-es megnyitása volt.
 
A Magas-Tátra iránti növekvő érdeklődés jótékonyan hatott a város kulturális és társadalmi életére is. Az egyre erősödő Poprád magába olvasztotta legnagyobb riválisait is (Nagy és Szepesszombatot). Ma Poprad a tátraalji régió legnépesebb városa.
Poprád történelmi centruma az orsószerű Szent Egyed-tér (Námestie sv. Egídia) körül terül el. A főteret főleg barokk és klasszicista stílusban épült polgári házak övezik, amelyek nagyrészt a 18. és a 19. századból származnak. Kihagyhatatlan a városnézés közben, hogy megkóstoljuk a helyben készített söröket illetve a helyi pálinkát.
 
A Szoliszko hegy a Magas Tátra legalacsonyabb és legkönnyebben elérhető csúcsa. A hegység déli szélén található az Első Szoliszkó, amely a 2093 tengerszint feletti magasságban a Malompataki és a Furkota völgybe nyújt kilátást. Könnyen feljutunk a csúcsra a legszebb panorámás kilátásokhoz a Szoliszkó Express négyüléses kötélpályájával. Előtte azonban csónakázhatnak az ide látogatók a páratlan Csorba tavon. Nem messze a csúcsállomástól található a Bivac Restaurant napfényes terasszal, amelyből egyedülálló kilátás nyílik a völgyre, a Krivánra, a romantikus Csorbatóra, vagy a Király hegyre. 
 
A Bélai-barlang (Belianska jaskyňa) az egyetlen látogatható barlang a Tátrában. A Tátrai-medence fölötti Bélai-Tátra lejtőin található, és Európában az első barlangok egyike, amelyekben elektromos világítást vezettek be.
 
A barlang bejárata 890 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és a Tátra-medencéből szerpentinen keresztül közelíthető meg, miközben az érdeklődőknek 122 méter szintkülönbséget kell leküzdeniük. Napjainkban 1 370 méter hosszú útvonalon át vezet a barlanglátogatás, amely  70 percig tart. A barlangba vezető helyeket az aranyásók már a 18. század első felében ismerték.
 
A mai látogatók érdeklődését elsősorban a cseppkőképződményes vízesések, a pagodás sztalagmitok és a számos, csodálatosan szép tavacska kelti fel.
A barlangot sikerrel alkalmazzák barlangterápiás kezelésekre is. A jó akusztikával rendelkező, Zeneteremnek elnevezett barlangteremben minden év augusztusában reprodukált zenei hangversenyeket tartanak.
 
Azok a turisták, akik a magasságot kedvelik a Kőpataki tóhoz (1751 méter) eredeti nevén Lomnici tóhoz látogatnak el a Magas-Tátrában. A Kőpataki völgyben a Lomnici csúcs déli lejtői alatt fekszik.  Az éghajlati tényezők, de főleg a partjai megbontása előidézték a tó folyamatos szivárgását. Tátralomnicról 4 férőhelyes kabinos felvonó segítségével eljuthatnak a Start középállomásig, ahonnan 15 férőhelyes modern kötélpályás felvonóval eljuthatnak Kő-Pataki-tó központjáig. 
A környéken számos turisztikai lehetőség várja a vendégeket. A gyermekeket eko-mini-park várja, fa szobrokkal, mászókákkal és további meglepetésekkel. 
 
A Kő-Pataki-tó közelében található, 1786 méteres tengerszint feletti magasságban a csillagászati és meteorológiai obszervatórium, amely 1943-ban épült. Nagyszerű kikapcsolódás, napozás várja a vendégeket. Szintén a közelben található a Magas-Tátra legmagasabban elterülő étterme is, a Panoráma Resort Skalnaté pleso. Napozóterasz is társul az étteremhez, ahonnan lenyűgöző kilátás várja a vendégeket.
 
(X)