EGY KIS SZLOVÁKIA

Egyre több magyar turista látogatja Szlovákia nevezetességeit – mondta el Sonja Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője azon a május 31-i sajtótájékoztatón, amelynek Nagyszombat volt a fő témája.
A képviselet vezetője bemutatta egyben a szlovákiai programokat és arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában a diákoknak 26 éves korig, valamint a 62. évüket betöltött magyaroknak is ingyenes a vasút.

Michaela Potocárova, a nagyszombati régió TDM vezetője Trnaváről mesélt. A várost Pozsonyon keresztül lehet a legkönnyebben elérni. Nagyszombat ma a Pozsony és Nyitra között elterülő, dinamikusan fejlődő régió központja. A „szlovák Rómának" is nevezik, mert ilyen kis területen Szlovákia egyetlen városában sem található annyi templom, mint itt. A mohácsi vész után ide helyezték át az esztergomi érsekség székhelyét, és itt alapított egyetemet Pázmány Péter.

A Csallóköz közepén álló ötcsillagos kastélyszállodát, az Amade Chateau-t Farkas Ágnes mutatta be a hallgatóságnak. A Győrtől mindössze 20 kilométerre, Csallóköz szívében fekvő kastély valaha az Amade grófok birtoka volt, 2010-ben alakították át szállodává. A szálloda wellness-részlege az aranymosásra emlékeztetheti a látogatókat, szobái pedig kézzel festett tapétával, kézzel szőtt takarókkal és egyedi berendezéssel csalogatják a vendégeket.

(X)