Ferihegyről Ibizára

Ibiza most már valóban elérhető lett mindenki számára – a szó szoros értelmében. Az „örök partisziget”, ahova eddig csak átszállással lehetett eljutni, júniustól közvetlenül megcélozható Budapestről a WizzAir járatának köszönhetően, ráadásul a légitársaság megszokott diszkont árain.

Ez valódi szenzáció a régóta ibizai álmokat dédelgetőknek, hiszen – egy időben lefoglalt olcsó szobával kombinálva – pompás nyaralás rittyenthető. Persze az ebben gyakorlatlanok rábízhatják a szervezést utazási irodákra is. A sziget reptere Sant Josep, amely Ibiza déli részén található. A romantikusabb utazók ugyanakkor választhatják a hajót is, ők Ibiza két fő kikötőjébe, Santa Euláriába vagy Sant Antoniba fognak befutni.

Mini Spanyolország

Ibiza keletre helyezkedik el az Ibériai-félszigettől a Földközi-tengerben, és egyfajta miniatűr mása a kontinens Spanyolországának. Vagyis: bár a partizásról híresült el, megtalálható itt minden jó, ami a spanyol és mediterrán kultúrát, életmódot, tájat jellemzi. Kirándulásokon felfedezhetjük a páratlan szépségű partszakaszokat, csónakázhatunk, mehetünk az itteni híres kisvonattal, de quaddal vagy kerékpáron is bebarangolható a táj. A sziget messze földön híres Las Salinas Nemzeti Parkját az UNESCO világörökségei közé választották 1999-ben.

A családoknak kellemes nyaralást garantálnak a csendes, biztonságos partok, de hogy ne fúljon strandolásos unalomba a vakáció, van akvárium, gokartpálya és számtalan más élmény is, szóval bátran vágjunk bele a családdal az ibizai utazásba! Mondanunk sem kell: a pompás, 200 kilométeres mediterrán tengerpartú Ibiza a búvárkodás paradicsoma is. Búvártanfolyamokat is tartanak kezdők és már gyakorlottabbak számára is. Vannak olyan túrák is, amelyeken rendkívül profi vezetőkkel ismerhetik meg az érdeklődők a tengerfenék élővilágát.

Fehér templomtornyok

Ami az épített látnivalókat illeti, a spanyol táj képéhez szorosan hozzátartoznak a jellegzetes templomok, és ez itt is igaz. Minden városnak megvan a maga fehér temploma jellegzetes tornyával, amit a tervezők egyszerű, mégis oly jellegzetes hispán vonalai jellemeznek. Mivel Ibiza földrajzi fekvéséből adódóan régen állandó kalóztámadásoknak volt kitéve, a templomok nem csak a vallás gyakorlásának helyszínei voltak, de védelmi célokat is szolgáltak. Az egyházi épületek tehát nagy jelentőséggel bírnak építészeti és kulturális szempontból is. A patinás koruk egy dolog, de jelentős kulturális kincseket is őriznek, amilyenek például a remekműveknek számító oltárképek. A híres ibizai templomok közé tartozik az Inmaculada Concepción, a Sagrada Familia vagy a Virgen de Lourdes.

A kulturális programok közül pedig kiemelnénk a Bloop Nemzetközi Művészeti Fesztivált, amit július 16. és augusztus 16. között rendeznek meg.

(x)