Francia delikáteszek

Franciaország a világ turistáinak egyik legkedveltebb célpontja, ezért aztán köszöntsön ránk bármelyik évszak: hátizsákos, fényképezőgépes, bakancsos vagy éppen síléces külföldiből sosincs hiány. Kulturális és természeti látnivalókból, szórakozási és sportolási lehetőségekből hatalmas a kínálat – mi most az eligazodáshoz vagy a tervezgetéshez szeretnénk pár hasznos információval szolgálni.

A legtöbb francia állami múzeum és mûemlék 26 év alatt ingyen látogatható, ami elsősorban az EU állampolgáraira vonatkozik, de ezt a kört kiterjesztették már azon Unión kívüli diákokra is, akik valamelyik tagállamban tanulnak. Párizs néhány állandó kiállítása mindenki számára ingyenes. Vannak továbbá múzeumok, amikbe minden hónap elsõ vasárnapján szabad a belépés (ilyen például a Louvre), illetve több múzeum az õsz végétõl tavaszig gyakorolja ezt a gesztust.

Lokálpatrióta kalauzok

Segített már Önnek külföldön greeter? Õ olyan személy, aki beszél idegen nyelvet, és megmutatja lakóhelyét vagy környékét a turistáknak. Bárki lehet greeter, aki vállalja, hogy körbevezeti a látogatót szűkebb hazájában, megosztja élményeit, hasznos információit. Ma tizenöt alapítvány kebelében mûködnek greeterek hét országban (három kontinensen). Õk alkotják a Global Greeter Network nemzetközi hálózatát, és Franciaországban is találkozhatunk velük egyebek közt Párizsban, Marseille-ben, Lyonban, Nantes-ban.

A greeter tulajdonképpen egy lelkes lokálpatrióta a városa iránti szeretettel és helyismerettel. Olyan nézőpontból, útvonalakon, helyszíneken keresztül is megmutathatja települését, amik esetleg nincsenek benne a hivatalos „bédekkerekben”. Persze, azt tartsuk szem elõtt, hogy õ nem hivatásos idegenvezetõ. De aki nem szeretne piros esernyőt maga fölé tartó, folyton sürgetõ és az adatokat gépiesen soroló idegenvezetõ után loholni, az feltétlen próbálja ki!

A konyha is világörökség

A francia gasztronómia a világon egyedülálló, az UNESCO is felvette rangos listájára. Pedig nem tûnik se bonyolultnak, se kivitelezhetetlennek, de valamiért mégsem tudott más nemzet hasonlót létrehozni. A francia konyha jó minõségű helyi nyersanyagot használ fel, magas fokon teremti meg az ízek harmóniáját, figyelmesen válogatja meg a fogásokat, a hozzájuk illő borokat. Mindezt ízlésesen teszik a tányérra, és mesés könnyedséggel szervírozzák.

Az ínyenc francia étkezés olyan, mint a liturgia: nem térünk el tõle. Aperitiffel kezdünk, előétellel folytatjuk, amit hal- vagy húsétel követ, majd jöhet az elmaradhatatlan sajt, a desszert és végül egy könynyed ital, ami a gyomornak jó barátja. Az UNESCO-listás hellyel a franciák joggal remélik, hogy az ínyenc étkezés kultúrája fönnmarad – ráadásul a mindennapi élet részeként is.

A világörökségi listán amúgy ezen kívül még harmincegy klaszszikus turisztikai helyszínnel is fent van Franciaország. Ezek egy része egyházi épület, de van köztük kastély, városmag, folyó partja, völgye, zarándokút, római híd, nemzeti park, sóüzem vagy éppenséggel barlang.

Ha kimegyek a bolhapiacra…

A francia fõváros valóságos El dorádója mindazoknak, akik különlegeset, extravagánsat, luxust, finomat, szépet vagy éppenséggel „bogaras” dolgokat keresnek, és pláne hajlandók is megfizetni az árát. A nagy és híres áruházakon túl két hagyományos és jelentõs színhelye van a kereskedésnek: a piacok és az egy-két évszázada létrejött, igen népszerû és fölöttébb hangulatos passzázsok.

Ha bolhapiacon szeretne az ember bogarászni, akkor javasolt a Marché aux puces de St. Ouen, a Puces de Vanves, a Marché d’Aligre vagy a Marché Riquet. Könyvet, bélyeget, érmét keres? Azokra a Concorde téren, a Marché aux vieux papiers de Saint-Mande-n vagy a Marché Riquet-en tartott al kalmi piacokon talál. Talán az egyik leghangulatosabb a virágpiac, amit a Notre Dame szomszédságában lelünk. Fedett, hagyományos piacok sokfelé vannak, például a Montmartre-on, a diáknegyedben, Marais-ban, St.Germain-ben, a Montparnass-on.