Görögország ugyanaz a jó hely!

A menekültek és bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása jelentős hatást gyakorol a görög turizmusra is, ami közvetlen veszélyt jelent az ország gazdaságára, akárcsak Törökország és Egyiptom esetében. Sok turista, aki ebbe a csodálatos országba tervezte nyaralását, lemondta az idei útját, és más célt választott a médiában látható-hallható, nem egyszer hamis vagy eltúlzott hírek alapján. A szállásfoglalások visszamondása, a repülőjegy-foglalások törlése, a tengeri hajózási cégek menetrend szerinti járatainak kényszerű csökkentése a turisztikai szezonban – ezek az érezhető jelei annak a visszaesésnek, amit a migrációs áramlás okoz egy világszerte közkedvelt célországban.

A görög turisztikai cégek szövetségének (SETE) elnöke, Andreasz Andreadisz egy nemrég tartott konferencián arról beszélt, hogy bár az országba valóban nagy számú menekült érkezett, ezek elsősorban a Törökországgal szomszédos szigeteken vannak, ahol nem csak a görög állam, de a helyiek és a külföldi civil önkéntesek is segítenek a menekültprobléma kezelésében. A migrációban Rhodosz, Kosz, Lerosz, Szamosz, Chiosz és Leszbosz szigete érintett, de véleménye szerint ott is megoldott a menekültek elszállásolása és élelmezése.

Az elnök elmondta: tavaly csak az Egyesült Államokból 2,3 millió turista érkezett Görögországba, akik száma összességében 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A tapasztalat azt mutatta, hogy 2015-ben a bevándorlási probléma nem volt jelentős hatással a turizmusra, annak ellenére sem, hogy a média a legtöbb országban eltúlozta a helyzetet. Az érintett szigetek közül Kosz volt az egyetlen, ahol 3 százalékkal csökkent a turisták száma, de Leszbosz szigetén például 4 százalékkal emelkedett. Ráadásul a vendégek döntő többsége alapvetően magáévá tette a menekültkérdést. 2015 szeptemberében sok olyan turista érkezett észak-európai országokból és Nagy-Britanniából, akik ruhát vittek a nélkülözőknek, illetve más segítséget nyújtottak.

A bevezetőben említett, tapasztalható kedvezőtlen jelek ellenére az előzetes felmérések szerint jelentős visszaesés idén sem lesz a turizmusban Görögországban. Ennek oka elsősorban az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten uralkodó bizonytalanság és félelem. Tunézia a sousse-i terrortámadás után, Törökország a bombamerényletek és a szomszédos szír háború miatt, Egyiptom szintén a terrortámadások és a repülőgép-szerencsétlenségek miatt esett ki a népszerű turistahelyek közül – hangzott el.

Görögország most keresi a nyaralók megtartásának lehetőségét és az új turisták odacsalogatásának módját. Új üdülőhelyeket terveznek, és a kevésbé ismert helyeket, szigeteket is reklámozzák. A hagyományos görög nyaralást – rusztikus villa, érintetlen tengerpart, különleges ételek és barátságos vendéglátás – egyáltalán nem veszélyezteti a migráció. Talán most még inkább megéri odautazni és személyesen meggyőződni erről, mert még az árak is kedvezőbbek a tavalyiakhoz viszonyítva.

(x)