Halpikkely és káposztaleves

A karácsonyi szokásoknál aligha van gazdagabb, változatosabb a világon. Északi szomszédságunkban, Szlovákiában is él jó néhány szép hagyomány.

Huszonnegyedike kora estéjén, fél öt magassá- gában a férfi ak sok helyen az utcára vonulnak, és ostorral pattogtatnak, megidézve a pásztorok Jézus születése felett érzett örömét. Az előkészített ostyákra méz kerül, amiből a család legidősebb férfi ja egy cseppet az ujjára tesz, és valamennyi ünneplő homlokára keresztet
„mázol” vele. Szőlő és dió is kerül mindenki tányérjába, ám az első darab, illetve falat mindenből Jézust illeti, akinek külön terítéket tartanak fenn. Az almát annyi felé vágják, ahányan az asztal körül ülnek.

Szokás, hogy a tányérok alá halpikkelyt tesznek a jó szerencséért, és ólmot öntenek ki: az olvadt ólmot egy hideg vízzel teli tálba öntik, s az így létrejött alakzatokból jósolnak. Szinténfennmaradt a gyertyás hajócskák eresztése: az emberek dióhéjba égő gyertyát tesznek. Megfogalmaznak maguknak egy kérdést munkáról, egészségről, párkapcsolatról, majd vízre teszik a hajót, és a sorsából következtetnek a jövőre.

A karácsonyi menü ugyan tájegységenként változik, általánosságban elmondható, hogy először káposzta- vagy borsólevest szolgálnak fel, majd halat krumplisalátával. A szlovák ételek alapelemei a tej, a burgonya és a káposzta. A juhtúrós galuska (bryndzové halušky) a szlovák nemzet számára olyan jelentőséggel bír, mint a japánoknál a szusi. A hagyományos ételek közé tartozik a burgonyalepény (zemiakové placky, loksa), a virslivel készült bableves, az erőleves vagy tyúkhúsleves is. Tradicionális tésztaféle a kelt tésztából készült kalács vagy pompos, amit lekvárral, mákkal, túróval vagy dióval töltenek meg. Záhorie térségéből terjedt el a szakolcai kürtöskalács (Skalický trdelník). Bor vagy sör mellé a sós – például káposztás – kalácsok, tepertős és burgonyás pogácsák kedveltek.
Konyhaművészeti esemény a libalakoma, amelyről elsősorban a kiskárpátaljai Slovenský Grob falu ismert. Nagy élmény a falusi disznótor is, de a toros specialitások – májas hurka, disznósajt, kocsonya, tepertőskenő és így tovább – több étterem kínálatában is szerepelnek.