Karnevál, maszkok, Velence

Érkezzünk az év bármely szakában Velencébe, a legendás karneválok kellékei és hangulata minden sarkon visszaköszönnek. A városnak a legnagyobb hírnevet és bevételt kétségtelenül a híres maszkok hozták, amelyek aprólékos megmunkálással, odafi gyelő gondos szakértelemmel születnek ma is a műhelyek sötét mélyén.

Szájjal tartották a maszkot

A ruha és az álarc a karnevál ideje alatt úgymond predesztinál, érdemes a bálra olyan álarcot választanunk, amely nem csak tetszésünket nyeri el, de tudjuk, hogy régi velencei értékeket képvisel és közvetít. Akár hiszik, akár nem, a hölgyek nagyobb gondban vannak, hiszen ez alkalommal az urak sokkal nagyobb eséllyel találnak kosztümöket, és több jelmez közül válogathatnak.

A velencei álarcok 1436 óta készülnek a városban. Az üvegfúvás mellett a másik legfontosabb mesterség volt a maszkkészítés. Nem kevés megpróbáltatással járó műveletnek kellett magát alávetnie annak, aki saját használatú maszkot szeretett volna készíttetni. Először arca mását kellett megformáztatnia agyagból, amit aztán kiégettek és gipsszel béleltek ki. Száradás után következhetett a díszítés. A maszkokat régen nem szalaggal vagy gumival erősítették a fejhez, hanem egy nagy fagombra kellett ráharapni. De jaj, ha valaki megszólalt! A klasszikus bauta maszk kiboltosuló áll- és szájrésze azt a célt szolgálta, hogy a maszk levétele nélkül lehessen étkezni.

Velencében – Casanova idején

Velence egyik legnagyobb ismerője minden bizonynyal Casanova volt, aki az éj leple alatt sötét viuzzákban eltűnve szapora, halk lépteivel osont. Castello sikátoraiban sétálva elkerülhetetlen, hogy ne találjuk magunkat szembe a gigantikus Arsenale falaival. A kerület északi részében éjjel csak a bátrak merészkednek ki. A Santi Giovanni e Paolo-templom környékén hallható kísérteties hangok miatt a paloták redőnyeit már korán bezárják. A környék kísértete nem más, mint a lefejezett Falier dózse, aki nem találja lelki békéjét a túlvilágon sem. A Fondamenta partján a sejtelmes, sötét hullámok évente kivetnek vagy elnyelnek egyegy sötét titkot, mint tették azt Marco Polo kedvesével is. Szemben, a holtak temetőjében érdekes neszre figyelünk fel: egy hajóbaleset gyermekáldozatai énekelnek a sziget partján.

A Dózse-palota árkádjai alatt sétálva már a figyelem középpontjában vagyunk, hiszen a Tízek Tanácsa ellenőrzi a tér látogatóit. A velencei tér campaniléje (harangtornya) több szólamban töri meg a csendet, és figyelmeztet a napi teendőkre, illetve a köztársaság fontos eseményeire. A piazzán nem viselkedhetünk gyanúsan, hiszen a ránk szegeződő tekintetek minden léptünket figyelik, és ha gyanús alakokkal állunk szóba, nevünk könnyen a carta d’oro titkos dobozában landolhat. Nem könnyű a 18. századi Velencében az élet, de a szórakozás karneválkor mindenkinek kijár.

A Fratelli Goldoni bálja 2016-ban

Kétéjszakás karneváli programunk szombatján a Villa Faggiottóba invitáljuk vendégeinket egy vidám álarcosbálra. A megjelenés barokk és reneszánsz kosztümökben elvárt, amihez némi segítséget is nyújtunk. A legszebb ruhákat megtalálja irodánkban, amit egy éjszakára Önre szabunk és a helyszínre szállítunk. Olasz finomságokkal és élőzenével idézünk igazi karneváli hangulatot. Vendégünk Götz Anna és Böröndi Tamás színművészek, és Bakacsi Béla táncdal-énekes.

(x)