Kiugrottunk lengyel barátainkhoz

Sokan gyerekparadicsomnak is nevezik Lengyelország Kujávia-Pomerániai (Kujawsko-Pomorskie) vajdaságát – nyilván azért, mert sok olyan nevezetességgel, látnivalóval, turisztikai célponttal büszkélkedik, amit bátran felkereshetünk családostul is: a gyerekek sem fognak unatkozni.

Amikor a lengyel légitársaság, a LOT és a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szíves invitálására kiugrottunk az õsszel egy kicsit polák barátainkhoz, itt, az ország tizenhét vajdaságának egyikében töltöttük el a legtöbb idõt. Természetesen azért Varsóban, a Mzowieckie vajdaságban található fõvárosban kezdtük utunkat. Megnéztük ott a tavaly átadott Kopernikusz Tudományos Központot, ahol felnõttek és gyerekek interaktív bemutatók százain szerezhetnek tapasztalatokat a körülöttünk lévõ világról, fizikai törvényeirõl.

Szerzetesek hullámhosszán

Utunkat a Visztula mellett folytatva elsőként Torunban álltunk meg a Kujávia-Pomerániai vajdaságban. A település a folyó két partján terül el, és az imént említett nagy lengyel tudós, Nikolausz Kopernikusz szülővárosa. Igen gazdagon „el van látva” a gótikus építészet remekeivel, ilyen például a Szent Jakab-templom és a Boldogasszonytemplom. De ne legyünk elfogultak egyetlen építészeti stílussal, és látogassunk el a „Csillagos házba” is, ami egy gyönyörû, barokk polgárház. Az idõben a barokkból kép letesen visszafelé ugorva pedig a keresztes lovagrend várának romjait csodálhatjuk meg.

Következõ állomásunk Niepokalanow volt. A város különlegessége, hogy több száz katolikus szerzetes él itt: saját gazdaságuk, rádiójuk és nyomdájuk is van. A településen található a világ egyik legkülönlegesebb és legismertebb tûzoltómúzeuma is. Kötelezõ látnivaló a bazilika és a St. Maximilian Kolbe múzeum is.

Szerelmeseknek és katonásaknak

Lengyelországban „a szerelmesek városa” Chelmno. Nevezetességei a Szent János, a Szent Péter és Pál, valamint a Szent Jakab és a Szent Miklós oltalma alatt álló templomok, a parókia és a temetõ, de az utóbbi években sokat erõsödött Szent Bálint kultusza. Valentinusz ünnepe és a hozzá kapcsolódó rendezvények híressé tették a várost: minden év február 14-én (Valentin napján) a szerelmesektől zsong.

A Drweca folyó két partján fekvõ, korábban rengeteg háború, svéd és orosz megszállás által sújtott Golub Dobrzyn gótikus kereszteslovag-váráról híres. Ezt is megnéztük, mielõtt a régió fõvárosába, a Brda és Visztula menti Bydgoszczba érkeztünk volna. Az opera- és más komolyzenei fesztiváljairól híres város jelképe a folyó felett kötélen egyensúlyozó mûvész, zenész. Természetföldrajzilag gyönyörû helyen, a Notec és a Brda folyó völgyének, a Krajenskiés a Chelmnoi-tóvidéknek a találkozásánál, különféle erdõk ölelésében fekszik. A militarista lelkûeknek, a katonai múzeumok iránt ér deklõdõknek ajánljuk az Exploseum skanzent!

Kisvonat és nagy dinók

A lengyel és a nemzetközi archeológiában is kiemelt helyet foglal el a Biskupin régészeti telep, ami egy tavakkal és mocsarakkal körülvett félsziget. Ez Közép-Európa egyik legjelentõsebb bronzkori lelõhelye: 2700 évvel ezelõttig mocsárvár állott itt. Tudósok generációi folytattak itt tanulmányokat, és gaz dagították új ismeretekkel a telep történelmi és kézmûves kiállításának
anyagát.

Vasúttörténeti múzeumáról és keskeny vágányú vasútjáról híres Wenececja városa. A vicinális olyan népszerû, hogy a májustól októberig tartó szezonban 80-90 ezer ember utazik rajta.

A Notec folyó menti Inowroclaw gyógyüdülõhely: 130 éve kínálja ma már a „spa” jelzõvel illetett szolgáltatásait. Gyakran emlegetik Salt City (Sóváros) néven is, mivel egy masszív sóréteg található alatta, két földtani réteg között. Az itteni só és a gyógyvizek hatását em berek tízezrei élvezik minden év ben: gerendavázas faalkotmányokon csorog le a sós, jódos termálvíz. A sólepárló arénában ehhez még lézerrel kísért zenés show is dukál.

A Soleci Juraparkban gigantikus dinoszauruszok láthatók eredeti méretekben, természetes élõ környezetben. És ha már a természetnél tartunk: Lengyelország legnagyobb egybefüggő erdősége a Pomorskiei és a Kujawsko Pomorskiei vajdaság határán fekszik. A Brdán kiváló kajaktúrákra indulhatunk itt: a folyó mentén, mintegy 233 kilométeren számos tábort, vízitelepet és kikötõt találunk.