Léceket fel! Vigyázz, kész, Ausztria!

Az előrejelzések szerint a napokban Alsó-Ausztria hegyvidékein akár több mint 50 centiméter  friss hó is eshet, így a körülmények minden téli sportnak megfelelnek. A sípályák és szánkópályák felkészülten várják már a kicsiket és nagyokat, amatőröket és profikat – úgyhogy ha valamikor, hát most érdemes egy hosszú hétvégére vagy akár hosszabban is útra kelni családdal, barátokkal, a kiváló ár-érték aránnyal rendelkező síterepekhez. Csak a hóláncot senki ne hagyja otthon!

Mindössze 300 kilométerre Budapesttől, Alsó-Ausztria síterületein 90 kilométernyi kék jelzésű pálya várja a gyerekeket és a kezdő síelőket. A nagyobb síterületek közül főleg Annaberg, Mönichkirchen-Mariensee és Lackenhof am Ötscher specializálódott a családok teljes körű kiszolgálására.

Puchberg am Schneeberg síterületén 2016. december 1-jén nyílt egy új, hótól független attrakció a gyermekek számára. Ez nem más, mint a „Wunderwiese” – egy 5000 négyzetméter alapterületű műanyag pálya, amely a hagyományos pályák mellett lehetővé teszi a szánkózást és a síelést is – bármilyen időjárás esetén. De lehet lovaskocsikázni, korcsolyázni, vagy éppen a szánkópályán száguldozni is. A St. Corona am Wechsel családi sípályája pedig a legkisebbekre specializálódott.

A pálya bajnokainak és a freeridereknek Göstling an der Ybbsnél, a Hochkar, Alsó-Ausztria legmagasabb és leghóbiztosabb sícentruma az ideális. Változatos pályáival a carving és a freeride szerelmeseinek szívét is megdobogtatja. Idei újdonság a „Guga hö”, magyarul „síelés napfelkeltében” a hófödte üres pályákon. A szomszédos Lackenhof am Ötscher kedves és hóbiztos hegyi falu, méltán népszerű a magyar síelők körében, minden igényt kielégítő pályáival. A két síterep között rendszeresen közlekedő buszra, sportfelszerelésben mindenki ingyenesen felszállhat és az egyik helyen váltott síbérlet a másikra is érvényes.

A Gemeindealpe Mitterbach síterep a mariazelli kisvasút mentén fekszik és elsősorban a „mélyhavi” síelés iránt érdeklődőknek ajánlott, mivel nagy területű freeride pályákkal rendelkezik. Ráadásul a panoráma is lélegzetelállító az Elő-Alpokra és az Erlaufseere a Terzerhaus hüttéből, melyben akár meg is lehet szállni 1626 méter magasan.

Zaubergberg Semmering síterület világkupa-szintű versenypályától a keleti lejtő freeride zónáján át az ideális családi pályáig kínálja a nehézségi fokozatokat, valamint egy funparkkal áll a turisták rendelkezésére. Egyedülálló a három kilométer hosszú szánkópálya, valamint a 18 órakor kezdődő éjszakai síelési lehetőség.

Ismét üzemel a népszerű Rax-kötélpálya, amely 1545 méteres tengerszint feletti magasságba repíti a látogatókat. A kezdők a tömegturizmustól távol, a természettel összhangban tehetik meg az első havas lépéseiket. A felmelegedésre pedig a Raxalpen-Berggasthof hütte a legmegfelelőbb hely. A Rax kiváló helyszín hótalpas túrákra is, de a Hohe Wandon is látványos téli túrákat lehet tenni fenséges alpesi panorámával.

(X)