A mai napig gyönyörködhetünk a Bécsi Spanyol Lovasiskola képzéseiben

Hofburgban, tehát Bécsben, az egykori császári palotában található a Spanyol lovasiskola, ahol a mai napig lélegzetelállító program, a lipicai lovak zenés előadása várja az érdeklődőket 11 és 12.10 óra között.

A spanyol lovasiskola eredetileg az osztrák királyi család lovas-képzéséért volt felelős, így fontos szerepe van a klasszikus lovaglás megőrzésében.  A napjainkban látható műsorban a zenei kíséret mellett iskolázzák is a lovakat belovaglóik. Az előadás minden részlete lenyűgöző, amihez többek között hozzájárul az 1735-ben épült barokk lovas-csarnok, a történelmi egyenruhák, valamint a lovas és lovasa közötti tökéletes harmónia is.

Bécsben a lovak kiképzése, iskolázása egyébként négyéves koruk betöltése után kezdődik. A legfontosabb alapelv a lovak jóllétének figyelembevétele, karakterüket és tehetségüket a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják. A lovasmutatványok alkalmával bemutatják a különböző testtartásokat, lépés-váltásokat, ugrásokat, amiket a lovak mozgásának természetes elemeit képezik.

Az edzéseken a lipicai lovak természetes mozgásfolyamatait alakítják át az iskolázás precízen végrehajtott figuráivá. Amikor hat év után véget ér egy csődör idomítása, belovaglóik még megközelítőleg tíz-tizenkét éven át képzik tovább őket. Az első négy-öt évben a lovasok elsősorban a nyeregben való helyes ülőpozíciót gyakorolják. Majd követeznek a kapriolék, courbettek és levade-ok, avagy a különböző ugrásfajták, melyeket csak a Bécsi Spanyol Lovasiskolában csodálhatók meg. 

A XV. század végén és a XVI. század elején a művészien betanult lovaglás újra virágkorát élte, és viszonylag gyorsan terjedt el egész Európában, mindenekelőtt a királyi és fejedelmi udvarokon. Korábban ezek a parádékra, lovas-tornákra és bemutatókra szánt nemes lovak minden uralkodóház udvaránál megtalálhatóak voltak. Mostanra azonban csak Bécsben őrizték meg a lipicai lovas-művészet oktatását. Napjainkban a lipicai lovak – akik nevüket az egykori, Triesthez közeli császári ménes helyszínéről kapták – Európa legrégebbi kultúrló-fajtája. A bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon abban, ahogyan megőrizték és továbbra is ápolják a reneszánsztól napjainkig a lovaglás magasiskolájának művészetét.

(X)