MOMIJI – AZ ŐSZ AJÁNDÉKA

Kyoto őszi varázslata

Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban. A Momijinak régen a japánok isteni származást tulajdonítottak: úgy vélték, a hegy Istene festi vörösre a leveleket. A jelenség a japán kultúra része, mely szeptember közepétől visszaköszön a gasztronómiában, az öltözködésben, vagy akár a fesztiválok kínálatában.

1. Kyoto őszi varázslata
A Momijigari, vagyis az őszi levélnézés során a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. Ezek egyik gyöngyszeme Kyoto, ahol ősszel talán még a cseresznyevirágzásnál is szemet gyönyörködtetőbb tájat fest a természet. A levelek október elején kezdenek a vörös és sárga számtalan árnyalatában ragyogni, és november közepére az egész tájat mesés színekbe vonják.

2. A hivatalosan is „festői” Nara Park
Az 1300-as években megnyitott Nara Park egyike Japán egyik legrégebbi parkjainak. A Wakakusa hegy lábánál található terület az Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológia Minisztérium által az úgynevezett „Festői Szépségű Hely” kategóriába került. A nyilvános park számtalan kertjét és templomát bárki látogathatja, és higgyék el, ősszel érdemes is!

3.Korankei „varázsvölgy”
A juhar és ginkgo fák egyik legfantasztikusabb lelőhelye a Nagoya közelében található Korankei völgy. Kojakuji, egy tizenhetedik században élt szerzetes döntött úgy, hogy elültet egy juharfát a védett völgyben, temploma mellé. Ettől kezdve sok zarándok és helybéli követte Kojakuji példáját, így alakult ki mára ez az egészen varázslatos vidék.

4. Kenrokuen kert
Ez, a Kanazawa városában található kert szintén az egyik csodálatos példája az őszi japán mesevilágnak. Ez a hely egyesíti magában mind a hat ismérvet, melytől a régi hagyomány szerint egy kert tökéletessé válik: tágas, ugyanakkor lehetőséget teremt az elmélyülésre, harmonikus kombinációja az új és antik tárgyaknak, valamint megtalálhatók benne a táj szépségét fokozó vízfolyások és a festői panoráma is.

5. Őszi divat
Ősz idején az évszak klasszikus momentumai a hagyományos ruhadarabokon, így a kimonókon is megjelennek: különböző levélmotívumok, az őszre színeiben és formavilágában is reflektáló minták formájában.

6. Gasztronómia az őszi holdnézés ünnepén
A Tsukimi, vagyis a holdnézés ünnepe a kínai holdújévben gyökerezik, melyet Japánban is átvettek. Ez az őszi ünnep nem csak kulturális eseményekben, de az étkezési szokásaikban is megjelenik. Ilyenkor leggyakrabban édességet készítenek és ajánlanak fel, ez a Tsukimi dango, ami egy rizs alapú tésztából gyúrt gombóc. Nem csak étellel, hanem forró itallal is készülnek ilyenkor: általában matcha teát főznek vendégeiknek.

7. Takayama őszi kavalkád
Takayama a hagyományőrzés egyik japán szentélye, mely megőrizte autentikus atmoszféráját. Október elején tartják az őszi fesztivált, aminek kezdetei még a 16. századból eredeztethetőek. Ilyenkor felvonulásokkal, hagyományos kosztümökkel színesítik a programokat, melyek legfőbb célja az ősi hagyományok, rituálék felelevenítése és tisztelete.

(Forrás: Japánspecialista)

Korankei „varázsvölgy”
Kenrokuen kert
Őszi kimono
Tsukimi